StoryEditorOCM
KnjigeU šibenskoj knjižnici

Poznati splitski pisac i kolumnist Ivica Ivanišević gostuje u šibenskoj Noći knjige: domaćin mu je Emir Imamović Pirke

Piše M. L.
22. travnja 2024. - 16:05

Književna večer s Ivicom Ivaniševićem središnji je događaj ovogodišnje Noći knjige u šibenskoj Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" koja će se održati u utorak, 23. travnja. Sa splitskim piscem i kolumnistom Slobodne Dalmacije razgovarat će šibenski i bosanski književnik i novinar Emir Imamović Pirke, a književna večer počinje u 19 sati.

Ivanišević je dobro poznato ime na hrvatskoj književnoj i novinraskoj sceni. Rođen je u Splitu 1964. godine, a studirao je i diplomirao sociologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Bio je novinar, urednik i kolumnist u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneutei Slobodnoj Dalmaciji u kojoj i danas radi.

Piše dramske tekstove za kazalište i radio te scenarije za film i televiziju, a objavio je sljedeće knjige: "Smoje – biografija" (2004), "Sto mu jelenskih rogova" (2004), "Krovna udruga i druga drama" (koautorstvo s Antom Tomićem, 2005), "Split za početnike – abeceda grada" (koautorstvo s Renatom Baretićem, 2015), "Ulaz za djecu i vojnike" (2015), "U sedlu je tijesno za dvoje" (2015), "Otpusno pismo" (koautorstvo s Marinom Vujčić, 2016), "Primavera" (2016), "Knjiga žalbe" (2016), "Klanjam se" (2017), "Kuća" (2019), "Sutra je novi ručak" (2020), "Ulica Ferde Pomykala 17" (2021), "Kao pakao" (2022), a lani je objavio roman "Otmica razreda za književnost".

image
Damir Skomrlj/Cropix

Iz šibenske knjižnice podsjećaju da je Noć knjige, uz Mjesec hrvatske knjige, najveća manifestacija u Republici Hrvatskoj kojom se potiču čitanje i razgovor o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu, a povod za njezino održavanje jesu Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

-Tema ovogodišnje trinaeste Noć knjige je „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“ koja istražuje kako kao čitatelji reagiramo na izazove vremena. Neka od pitanja na koja ćemo pokušati pronaći odgovore jesu: Koja nam književna djela pružaju utjehu i motivaciju za suočavanje s promjenama? Kako nam književnost i znanost mogu ponuditi odgovore na suvremene prijetnje? Kako se možemo obraniti od širenja pseudočinjenica i lažnih vijesti kroz literaturu? Na kraju: kako čitanje knjiga može poslužiti kao sredstvo za osobni razvoj i tako pridonijeti promjenama koje bismo željeli vidjeti u budućnosti – poručili su iz šibenske knjižnice.

 

 

03. svibanj 2024 18:09