StoryEditor
Izložbejedinstvena izložba u klubu Azimut

Spoj umjetnosti i znanosti: noćne fotografije najrjeđih, najzanimljivijih i najljepših vrsta leptira Šibensko – kninske županije

Piše šibenski.hr
28. listopada 2019. - 10:27

U srijedu, 30. listopada, s početkom u 19 sati i 30 minuta, u galeriji kluba Azimut u Šibeniku održat će se otvorenje jedinstvene izložbe fotografija pod nazivom „Leptiri iz nove perspektive“. Organizator izložbe je JU Priroda Šibensko -kninske županije, u suradnji s udrugom Hyla. Izložbu čini serija od 12 atraktivnih fotografija dimenzija 100 x 100 cm nastalih tijekom realizacije projekta „Pregled stanja danjih leptira na području ekološke mreže Natura 2000 sjeveroistočnog dijela Šibensko-kninske županije“.

Danji leptiri spadaju među najljepše i najkorisnije kukce na Zemlji. Svojim bojama, oblicima i veličinama ukras su svakog vrta, travnjaka ili pašnjaka. Osim njihove ljepote, neizmjerna je i njihova korist za čitav ekosustav budući da su vrlo važni oprašivači mnogih biljnih vrsta. Autor fotografija, Toni Koren, domišljato je prikazao danje leptire iz neuobičajenog motrišta – noću. Tada oni miruju, izbjegavajući grabežljivce, čekajući novi izlazak sunca. Izbor leptira za ovu izložbu daje pregled najrjeđih, najzanimljivijih i nekih od najljepših vrsta zabilježenih tijekom ovog istraživanja. To su vrste s kojima se ljudi obično ne susreću.

Projekt je pokrenula Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Udrugom Hyla, nevladinom strukovnom organizacijom koja zapošljava znanstvenike i stručnjake s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti. Istraživanje je dijelom provedeno i na lokalitetima planine Dinare, koje je zbog svoje iznimne prirodne vrijednosti predložena za zaštitu u kategoriji parka prirode. Sam projekt usmjeren je na šest područja ekološke mreže Natura 2000. Time je započelo sistematično kartiranje danjih leptira županije i osigurano prikupljanje podataka koji će biti upotrijebljeni za kvalitetnije upravljanje samim dijelovima ekološke mreže. Monitoring je i jedna od glavnih zadaća Javne ustanove Priroda. Zabilježeno je čak 108 vrsta danjih leptira, odnosno 55 posto svih vrsta zabilježenih u Hrvatskoj.

Osim vrijednih podataka, tijekom istraživanja nastale su i brojne atraktivne fotografije. Tako je nastala ideja za organizaciju izložbe i predstavljanja ovih iznimnih stvorenja široj javnosti u jedinstvenom interijeru galerije kluba Azimut. Cilj je izložbe prikazati djelić raznolikosti danjih leptira opaženih u ovom istraživanju i pokazati koliko su važni kao sastavni dio prirodne baštine naše zemlje.

Izložba će biti otvorena do 24. studenog 2019., svakoga dana od 10 do 22 sata.

Izdvojeno

23. studeni 2020 19:45