StoryEditorOCM
Izložbelijepa uspomena

Pridružili se trendu vraćanja kalendara u modu: za svaki mjesec u novoj 2022. jedna slika šibenskih likovnjaka

Piše PIŠE MARIJA LONČAR
1. siječnja 2022. - 16:42

Ovo zasigurno nije zlatno doba kalendara bez kojih se nekada nije mogao zamisliti ulazak u novo ljeto. Bilo ih je svakakvih: od bezveznih i kičastih do tematski i grafički vrlo zanimljivih i atraktivnih, čak i umjetničkih. Posljednjih godina mnogi su kalendare pokušavali vratiti u modu, pa su se tako za njih diljem svijeta, primjerice, snimali golišavi vatrogasci.

U Hrvatskoj su to prije nekoliko godina napravili obnaženi vaterpolisti, popularne Barakude, te navijačice Hajduka. Tom trendu ove su se godine na svoj način, daleko od ikakve golišavosti, pridružili i šibenski likovnjaci okupljeni u Grupi 9. Ideja je bila, kaže jedan od članova udruge Boris Čelar, na određeni način produžiti trajanje njihove zadnje zajedničke izložbe održane u Galeriji sv. Krševana.

Slikarica i grafičarka

– Ovo je bis te izložbe u malim formatima, koju smo imali u listopadu. Moram zahvaliti Gradu Šibeniku koji nas cijelo vrijeme podržava u našim aktivnostima, a ostalim mogu reći da pogledaju ove slike. Ovim smo napravili i mali osvrt na naš rad. Ništa posebno, ali je koji put je dobro oživjeti takvu ideju. I prije je bilo razmišljanja o tomu, ali iz nekog razloga, ili tehničkog ili financijskog, do toga nije došlo. Ovaj put zahvaljujući tome da što se angažirala Nada Bogdanović, čija je to i bila ideja, napravili smo ovaj kalendar. Ako ništa ostat će nama i našim prijateljima za uspomenu – rekao je Boris Čelar podsjećajući kako su se na kalendaru uz njegov i rad Nade Bogdanović, našle još i slike Predraga Jokića, Lane Martinović Čale, Silvije Sunare, Ivane Skroze, Duje Kodžomana, Marina Štokića, Ines Orošnjak, Ane Polić Pavlinović, Ive Branice te pokojnog Vladimira Mihokovića Mihe, istaknutog člana Grupe 9.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Glavni krivac realizacije ove ideje, Nada Bogdanović, slikarica i grafičarka koja je najveći dio svog radnog vijeka kao restauratorica provela u nekadašnjem Muzejsko galerijskom prostoru, danas Klovićevim dvorima, te u Muzeju Mimara, svoju zagrebačku adresu najveći dio godine zamijeni onom šibenskom, a Grupi 9 pridružila se gotovo od njezina osnutka prije 13 godina. Iako je, priznat će u šali, vrijeme kalendara prošlo, smatra kako oni ipak ostavljaju trajniji trag negoli "sve virtualne komedije" danas.

– Ipak sam ja radila u Muzejsko-galerijskom centru u Zagrebu gdje je naš pokojni direktor Ante Sorić napravio pravu revoluciju u izlaganju na nivou ondašnje Jugoslavije. On je u Zagreb dovukao tri velike kineske izložbe, Japance, Nigeriju, pitaj Boga koga sve ne... i tu se stalno vrtjelo pitanje kako produžiti izložbu. Njegova je deviza bila, izložbu smo otvorili i ona tek sada počinje. Zato je vrijeme trajanja izložbe bilo začinjeno raznim izdanjima, mini izložbama koje su nadopunjavale glavni sadržaj. Zato mi je, kao starom "sorićevcu" palo na pamet, budući da nam je na kraju godine ostalo nešto novca, da napravimo još nešto.

Umjetnost u domovima

Zdenka Bilušić je na otvorenju izložbe rekla: "Lijepo je kada umjetnost uđe u domove". Ja se ne bih baš usudila puno govoriti o umjetnosti, ali mi je drago što smo naše radove mogli predstaviti i na ovakav način. Nekom će se ove slike ipak godinu dana vrtjeti pred očima. Šteta jedino što nije bilo novca da tiskamo više komada. Napravili smo što smo mogli, a primjerak kalendara svako ćemo darovati Gradu Šibeniku, Turističkoj zajednici te Županiji. Ostalo će dobiti članovi Grupe 9 za sebe i svoje prijatelje, a nadam se da ćemo poneki primjerak i prodati – kazala je Bogdanović.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
29. travanj 2024 14:28