StoryEditorOCM
IzložbeMuzej grada Šibenika

Otvara se izložba ‘Donacija‘ Marije Višić Guine, umjetnice koja je dio svoje mladosti provela u Šibeniku

Piše Šibenski.hr
23. prosinca 2021. - 12:11

U Muzeju grada Šibenika večeras u 19 sati bit će otvrena izložba pod nazivom "Marija Višić Guina - Donacija".

Riječ je o zadarskoj keramičarki i slikaricici, a njezina  "Donacija" broji 100 radova i presjek su autoričinog stvaralaštva od slika na svili, preko keramoslika, keramoreljefa, keramoskulpture i instalacije pa sve do primijenjene umjetnosti.

Marija Višić Guina završila je Pedagošku akademiju u Zagrebu i stekla zvanje profesorice likovne umjetnosti. Mentori i profesori su joj bili Mladen Veža, Mario Kotlar i Ante Franičević.

Do sada je izlagala na 60 samostalnih i preko 200 skupnih izložbi. Osim likovnošću bavila se i humanitarnim radom.

Suradnja Marije Višić Guine i Muzeja grada Šibenika traje već godinama. Do sada su u šibenskom muzeju priređene dvije njene samostalne izložbe, a umjetnica je redovito i izlagala u sklopu izložbe More ljudi obala.

Međutim, veza autorice i Šibenika ne zasniva se samo na prijateljstvu s Muzejom. Marija Višić Guina provela je veliki dio djetinstva u Krešimirovu gradu i to kod mnogobrojne obitelji djeda Mihovila Višića. Pohađala je i školu kod sv. Luce i šibensku gimnaziju tako da je ova izložba svojevrsni hommage njenom djetinjstvu i uspomenama koje je vežu za ovaj kraj.

01. svibanj 2024 01:52