StoryEditorOCM
BaštinaNa ponos i diku

Veliki umjetnički pothvat na župnoj crkvi Imena Isusova: miljevačka ‘katedrala‘ dobila brončane vratnice

Piše Damir Šarac
9. siječnja 2022. - 12:15

Malo je svetišta i crkava u Dalmaciji koje se mogu pohvaliti brončanim ulaznim vratima, oduvijek je to bio velik i opsežan pothvat koji su rijetke katoličke zajednice sebi mogle priuštiti, a od ovog siječnja takva masivna vrata krase miljevačku "katedralu" – crkvu Presvetog Imena Isusova u Drinovcima!

Naručio ih je župnik fra Ivan Vidović, vjernici su podržali akciju, a umjetnički ih je oblikovao splitski akademski kipar Duje Botteri, te su izlivene u zagrebačkoj ljevaonici "Ujević".

image
miljevci - vratnice

Bit će blagoslovljene na blagdan Imena Isusova, koji se na Miljevcima, prema drevnoj tradiciji, slavi po julijanskom kalendaru 14. siječnja. Dvokrilne vratnice prikazuju osam scena iz Isusova života.

– Želio sam da mojim dragim Miljevcima nakon prestanka župničke službe ostavim nešto na trajni spomen. Kad se postave ovakva vrata, onda je to nešto dugovječno, a tako sam zaključio i u razgovoru s našim kiparom Dujom. Miljevčani su radosno prihvatili ovu ideju, što nije za čuditi se, oni su spremni sve dati za svoj rodni kraj i crkvu – kazao nam je fra Ivan, koji je miljevački župnik devet godina.

Ulaz u svetinju

A kipar Duje Botteri je na slikovit način ispričao detalje o nastanku brončanih vrata, čija se izrada, od skice do postavljanja, protegnula na godinu dana.

image
miljevci - vratnice

– Pri kraju ljeta prošle godine zove fra Ivan, ja sam bio na Braču, i kaže: – Duje, jel ti praviš željezna vrata? Ja se mislim: ne znam jel on zna što ja radim, možda njemu tribaju najobičnija vrata… – A za di vam to triba? – Za crkvu, stalno propadaju vrata, tili bi to napravit kako triba. – Mislite vi od bronce, u reljefu, kako se rade vratnice? – E, to!

Je, to spada na kipara: rješenje, modeliranje, sve. Opet, bez ljevaonice nema ništa, ona mora odraditi svoj dio posla. Znao sam koja je to crkva jer sam bio na Visovcu u novicijatu, tu smo dolazili, znao sam i ljude, bilo mi je drago da se to radi.

Vratnice su veliki izazov, u kiparstvu jedna od ljepših i važnijih stvari. To je cjelina, imaju lijepu ulogu i simboliku: ulaz su u crkvu, predstavljaju i samoga Krista, jer Krist kaže za sebe da je on vrata. To su i vrata raja, vrata ulaza u Božju kuću, ulaz u svetinju – sve skupa jedna snažna tema. Dogovorili smo se da dođem i da vidimo što bismo, kako bismo… Fra Ivan je bio širok u smislu da mi je dao slobodu da razmišljam, nije nametao teme i na tome sam mu neizmjerno zahvalan – ispričao je Duje za list "Miljevci".

image
miljevci - vratnice

Kaže kako su mu pred očima bile slavne vratnice Andrije Buvine, remek-djelo na splitskoj katedrali svetoga Dujma, a podijeljene su u prizore iz evanđelja.

– Crkva Imena Isusova Miljevčanima je važna jednako kao i Splićanima katedrala. U Buvini sam imao uzor u podjeli reljefa: on je počeo nizati prizore odozgo prema dolje, a kad je došao do dna, počeo je ići prema gore. Na lijevoj strani su prikazi Navještenja, Rođenja, Krštenja, Govora na gori. U pozadini prikaza na gori jedna je zanimljivost: Visovac i kanjon Krke. U prizoru Rođenja vide se kućice: to su miljevačke kuće i ovce, s porukom da se Isus uvijek nanovo rađa tamo gdje smo prisutni. Na desnoj strani su prikazi Posljednje večere, Maslinskog vrta, Raspeća i Uzašašća. Reljef ovisi o svjetlu, o sunčevim zrakama, svaki put će se malo drukčije čitati, a i patina će doprinijeti dojmu. S vremenom će vrata dobivati još patine, što im daje na kvaliteti, a ujedno je i njezina prirodna zaštita – objašnjava kipar Botteri, dodavši kako je svaka vratnica teška oko 250 kilograma, a dimenzije su 223 puta 146 centimetara.

– Zadovoljan sam, pretpostavljao sam da će se uklopiti u arhitekturu crkve i vidim da se uklopilo, kao da su vrata tu oduvijek. Nije cilj da budu napadna, da čovjek padne u nesvijest kad ih vidi, to su vrata koja treba iščitavati i u vjeri doživljavati. To je cijelo evanđelje u malome, može biti priprema za ulazak u crkvu: čovjek gleda u evanđelje i stoji pred tajnom Božjeg silaska ljudima. I to je Ime Isusovo – zaključuje Duje Botteri.

image
miljevci - vratnice

Dr. fra Domagoj Runje opisao je simboliku novih miljevačkih crkvenih vrata, navodeći kako crkvena vrata i kad su zatvorena pokazuju put spasenja.

– Takva vrata na neki način zapravo ostaju uvijek otvorena pa ujedno predstavljaju i vrata Nebeskoga Jeruzalema. Likovi pastira s ovcama u prizoru Rođenja Isusova prikazani su kao domaći miljevački ljudi sa svojim stadima, a predvodi ih sv. Frane Asiški, čiji su sinovi stoljećima duhovni pastiri naroda na ovom području. U pozadini se naziru i tipične stare miljevačke kućice, kao izraz jednostavnosti i ljepote kršćanskoga života. Autor je Isusov Govor na gori povezao sa zemljopisnim prostorom u kojem se nalaze crkvena vrata, pomnjiv promatrač primijetit će da prostor Galilejskoga mora, uz koji se nalazi gora na kojoj je Isus govorio, ima obrise kanjona rijeke Krke i jezera na kojem se nalazi otočić Visovac s franjevačkim samostanom kao bitnim elementom identiteta miljevačkoga kraja. Promatranje zatvorenih vrata crkve Imena Isusova u Miljevcima, koje je počelo s Riječju koja je sišla s nebesa i postala tijelom, završava s otvorenim nebesima gdje je, kako kaže sveti Pavao, "naša domovina odakle iščekujemo Spasitelja" – objašnjava fra Domagoj Runje.

07. svibanj 2024 11:10