StoryEditorOCM
BaštinaMeštrovićeva ostavština

U Otavicama uređuju objekte koje je sagradio i zajednici darovao veliki hrvatski i svjetski kipar

Piše Katarina Rudan
5. svibnja 2020. - 11:29

Sredinom travnja načelnik Općine Ružić Ante Pijuk i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić potpisali su ugovor o sufinanciranju projekta „Unutarnje uređenje i opremanje društvenog doma/kulturnog centra i Otavicama“. Općini je za ovaj projekt dodijeljen maksimalnim iznos financijske potpore od 185.312 kuna.

- Projekt unutarnjeg uređenja i opremanja društvenog doma, ujedno i kulturnog centra, u Otavicama prijavili smo na LAG natječaj za tip operacije 3.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ koji je raspisala Lokalna akcijska grupa „KRKA“.
Nakon provedene sveobuhvatne administrativne kontrole, 26. ožujka donesena je odluka o dodjeli sredstava, odnosno o sufinanciranju projekta. Riječ je o projektu kojim će se urediti i privesti konačnoj svrsi interijer bivše osnovne škole u Otavicama, inače objekta koji je sagradio i zajednici darovao veliki hrvatski i svjetski kipar Ivan Meštrović. Prema troškovniku, ukupna vrijednost projekta iznosi 262.805 kuna, a ostatak sredstava, oko 80.000 kuna, osiguran je u našem proračunu, kaže zamjenik načelnika Dalibor Durdov.

Projektom je planirano uređenje ulazne lođe, središnje izložbene dvorane, prezentacijske dvorane i mini bara u prizemlju zgrade te kiparsko-slikarske radionice, čajne kuhinje i sobe za goste na katu.

- Sad nam slijedi provođenje postupka jednostavne javne nabave i nadamo se da bi već ovog ljeta interijer trebao biti kompletno opremljen i stavljen u funkciju. Time će zgrada nekadašnje škole, koja je zaštićeno kulturno dobro i u vlasništvu je Općine, postati svojevrsni javni objekt za društvene i kulturne svrhe naših sugrađana. Središnji prostor bit će upravo izložbena dvorana, a mi se duboko nadamo da će jednog dana u njoj biti i stalna postava nekih Meštrovićevih dijela. Naime, s Muzejom Ivana Meštrovića imamo jako dobru suradnju i čvrsto obećanje da će nam ustupiti dio kiparove ostavštine. Ukoliko i kad do toga dođe, biti će nužno provesti dodatne zahvate u prostoru prema standardima koje nalaže struka. Po uzoru na Galeriju Metrović u Splitu na katu smo planirali jednu kiparsko-slikarsku radionicu za djecu, a ako bismo danas-sutra organizirali likovnu koloniju ili neka predavanja, soba na katu je predviđena za goste i neće se koristiti u komercijalne svrhe, govori Durdov.

Uz zgradu nekadašnje osnovne škole, koju je 30-ih godina prošlog stoljeća dao izgraditi Ivan Meštrović, sagrađena je i antimalarijska stanica čiju je izgradnju također financirao Meštrović. U Drugom svjetskom ratu četnici su ih 1943. godine zapalili, a od iste su ruke devastirane i u Domovinskom ratu.

Do 1991. godine školska zgrada bila je u svojoj osnovnoj funkciji, dok se zgrada antimalarijske stanice koristila kao trgovina mješovite robe nekadašnjeg drniškog poduzeća “Trgopromet”. Budući da se u bivšoj državi pri obnovi zgrada nije vodilo dovoljno računa o njihovoj arhitektonskoj vrijednosti, nego o funkcionalnosti, došlo je do preinaka na antimalarijskoj stanici. Veći broj prozora je zazidan, što je pridonijelo bitnom estetskom osiromašenju objekta. Kad je 2012. godine Općina, uz znatnu financijsku pomoć Ministrstva kulture, krenula u obnovu ove vrijedne Meštrovićeve ostavštine, sve se odvijalo pod strogim nadzorom Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog odjela iz Šibenika.

- Objektima je u potpunosti vraćen izvorni izgled uz korištenje materijala kojima su prvotno građeni. Kad smo krenuli u obnovu, tada je prema troškovniku za kompletnu sanaciju objekata i unutrašnje uređenje bilo potrebno oko 1,3 milijuna kuna. Budući da je toliki novac bilo teško osigurati odjednom, sanacija se odvijala u fazama. U prvoj fazi išla je sanacija statike i postavljanje novih krovišta, a potom zatvora te žbukalje, postavljanje novih instalacija i sve ostalo. Evo, sad smo u zadnjoj fazi i radujemo se da smo uspjeli ovaj važan projekt privesti kraju, zaključio je Durdov.

20. travanj 2024 02:03