StoryEditorOCM
Baštinarekordna naklada

Tiskan novi broj časopisa ‘Juraj‘, besplatno će se dijeliti građanima: saznajte sve o odvođenju robova iz šibenske okolice, obnovi sv. Julijana...

Piše Marija Lončar
17. veljače 2021. - 13:09
U Atriju Muzeja grada Šibenika, predstavnici Društva 'Juraj Dalmatinac' predstavili su novi broj časopisa 'Juraj'Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Novi, deveti broj časopisa "Juraj", tiskan u do sada najvećem broju primjeraka, čak 800, predstavljen je u atriju Muzeja grada Šibenika. Svojim sugrađanima besplatno ga daruje Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" i njegovo vrijedno uredništvo u sastavu Nikola Grubić, predsjednik društva, te Jolanda Krnić Zmijanović, Deana Karađole Radovčić, Gustav Červar stariji, Gustav Červar mlađi i Zdravko Bogdan.

Iako je minula godina za "Jurja Dalmatinca" završila s dobrom viješću, jer je udruga napokon dobila vlastite prostorije, koje, istina, tek treba urediti, mnoge svoje aktivnosti morali su zbog korone i epidemioloških mjera odgoditi za neka bolja vremena. Ipak, nisu se predali, pa su čak i u takvim okolnostima uspjeli pokrenuti neke nove, s obzirom na okolnosti, online projekte.

- Šibenski škafetin je novi projekt koji smo pokrenuli u ožujku prošle godine, kada više nije bilo moguće održavati naša predavanja na uobičajeni način. Tada smo zamolili članove, prijatelje predavače da nam ispričaju poneku priču iz šibenske prošlosti o ljudima, gradu i običajima koje žele sačuvati, spremiti u škafetin. Prema reakcijama koje smo primili nakon prvih šest epizoda – svidjelo vam se. I zato nastavljamo i dalje s novim serijama – istaknuo je Grubić, dodajući kako je kao rezultat rada u protekloj godini nastao i novi broj "Jurja".

- Od šest pisanih priloga koje donosimo ovaj put četiri potpisuju znanstveni suradnici Odsjeka za povijesne znanosti HAZU-a: Krešimir Kužić, Goran Budeč, Zoran Ladić i Damir Karbić. Jedan prilog potpisuju dvije suradnice Hrvatskog restauratorskog zavoda: Ana Škevin Mikulandra i Krasanka Majer Jurišić. Tu je i bogato ilustrirani tekst o šibenskom Kolu koji prilaže predsjednica društva Miljenka Bujas – navodi Grubić u uvodniku Jurja napominjući kako se, kao i u prijašnjim brojevima, svi autori u svojim prilozima bave Šibenikom i šibenskim krajem.

- Većina priloga traga za činjenicama iz svakodnevnog života, onog dijela povijesti kojem su veliki događaji i njihovi akteri nezaobilazan kontekst, ali dijela povijesti kojem je u stvarnom žarištu ono svakodnevno, obično – ljudsko – ističe Grubić.

Osim spomenutog teksta nastalog povodom 120 godina Kola, novi broj Jurja donosi tako i prilog o odvođenju roblja iz šibenske okolice u 16. stoljeću. Bavi se i pitanjem kućanskih predmeta u šibenskoj komuni u 15. stoljeću kao i istraživanjima te prijedlozima obnove, danas posve razrušene crkve sv. Julijana koja se nalazi iza bivšeg kina Šibenik.

Čitatelji Jurja imat će priliku doznati ponešto i o hodočašćima kasnosrednjovjekovnih stanovnika Šibenika te o vezi grada s plemićima Šubićima Bribirskim. Zadnje stranice bogato opremljenog i ilustriranog časopisa i ovaj su put rezervirane za završni arhitektonski snimak jednog bloka kuća u povijesnoj gradskoj jezgri. Riječ je o bloku KII koji se nalazi na Gorici, nekadašnjem ruralnom dijelu starog Šibenika koji je danas manjim dijelom obnovljen, ali na sreću, kako napominju u uredništvu Jurja, uz poštivanje ambijentalnih karakteristika bloka.

Koliko su predavanja o šibenskoj kulturnoj i povijesnoj baštini u organizaciji Društva "Juraj Dalmatinac", sva su redom objavljena u Jurju, važna i značajna, a ništa manje i zanimljiva, govori i podatak da su svi dosadašnji brojevi časopisa razgrabljeni, pa ih se više ne može naći ni u arhivima. Stoga je Grubić najavio kako će do kraja godine biti tiskani reprinti svih dosadašnjih brojeva, a svjetlo dana ugledat će i 10. Juraj.

Do tada će Šibenčani imati priliku slušati nova predavanja i priče iz prošlosti grada. Među ostalim i onu o Nikoli Taveliću, njegovu svetištu i samostanu sv. Frane, a saznat će i kako su izgledale spavaće sobe u srednjem vijeku u Šibeniku. U novom ciklusu predavanja nastavit će se i ono o šibenskim hodočašćima, a bit će riječi i o aluminijskoj industriju u Šibeniku, problemu obnove Kneževe plače u 18. stoljeću te zelenim površinama i hurtikulturnom uređenju u užem centru grada. U očekivanju ukidanja epidemioloških mjera i povratka na normalno, Društvo Juraj Dalmatinac najavljuje i veliku feštu kojom planiraju proslaviti prvih 10 godina svoga rada.

- Prvih deset godina je proletjelo, kao da smo se jučer okupili u šibenskom kazalištu sa željom djelovanja i unapređenja zapuštene baštine našeg voljenog grada. Nakon deset godina volimo misliti da smo na neke stvari uspjeli utjecati i pokrenuti određene procese. Društvo i danas raste, okuplja ljude različitih profila i znanja koji dijele ljubav prema Šibeniku i iskazuju je volonterskim radom. Planiramo brojne događaje kojim ćemo obilježiti prvih deset godina i, naravno, nove projekte. Čuvajte sebe i druge kako bismo u lipnju mogli velikom feštom proslaviti prvu veliku obljetnicu – poručio je Grubić.

19. travanj 2024 16:43