StoryEditorOCM
BaštinaNa Zlarinu

Obnavljanjem kapelice svetog Šime nastat će i numizmatička zbirka i zbirka rariteta

Piše Jordanka Grubač
28. ožujka 2021. - 18:15

Zlarin je nevelik otok s jednim naseljem no poznat je - uz ostalu kulturnu baštinu- i po brojnosti crkava i kapelica koje sa sobom nose priču o životu otoka i o vremenima kad su preci današnjih Zlarinjana putovali svijetom, zavjetovali se i crkve i kapele svoga rodnog otoka darivali zavjetnim darovima, rijetkim i vrijednim predmetima.

Jedna od njih je i kapelice svetog Šime, s jedinstvenim oltarom posvećenim tom svecu, s raritetnim predmetima i vrlo vrijednom numizmatičkom zbirkom. Poslije puno desetljeća kapelica svetog Šime - sad je izgledno - bit će otvorena javnosti, vjernicima i posjetiteljima, gostima iz cijeloga svijeta kao sakralni ali i baštinski, kulturno-povijesni spomenik.

Upravo je pri kraju prva etapa obnove svetog Šime na Zlarinu. Projekt je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondovima EU prijavila Župa Uznesenja Marijina na Zlarinu, čiji župnik, don Spomenko Bagarić kaže:

- Ponosan sam na sve koji su se angažirali i posvetili ovom projektu. Zajedničkom suradnjom uspjeli smo oživjeti dio povijesti otoka i pridonijeti njegovom daljnjem napretku. Svaki projekt na otoku je od iznimne važnosti, jedan korak naprijed i voljeli bismo da ih je još više. Sretni smo što smo imali priliku prijaviti se na ovaj natječaj Ministarstva te se pripremamo za ponovnu prijavu kako bismo crkvicu u potpunosti opremili i otvorili za naše mještane i goste. Spomenuto Ministarstvo i fondovi EU(MRRFEU) osigurali su 300 tisuća kuna, a kako je ukupna vrijednost projekta 384.102,12 kuna Župa je financirala ostatak ".

Koji je bio cilj projekta obnove zlarinskog svetog Šime - pitam direktoricu TZ Zlarin i zlarinsku aktivisticu Katarinu Gregov, koja kaže:

- Cilj je, rječju, obnoviti kapelicu svetoga Šime u kojoj se nalazi vrijedna numizmatička zbirka, slike i raritetni predmeti - gotovo 400 njih. Objekt opremiti suvremenim tehnologijama kako bi sve bilo zaštićeno po pravilima struke. Uredit će se i vanjski prostor, a nakon svega - taj naš mali povijesni muzej po prvi put će biti otvoren javnosti. Sveti će Šime biti primjer mještana u očuvanju kulturne baštine, a svakako će imati svoj značaj u turističkoj ponudi. Vjerujemo da će ova zbirka i ostala građa pobuditi interes naših posjetitelja, a sigurni smo i da će prostor potencijalno koristiti nekim izložbama i slično ".

Kapelica je sagrađena koncem 17. stoljeća. Krovište je bilo oštećeno, a događale su se kroz vrijeme i razne preinake, pa je tako u jednom trenutku bio spušten strop, što je od pogleda sakrio rozetu. Sad će ona ponovno biti vidljiva. Svoje je napravila i vlaga, oštećena je stolarija, na ulazu su se u nekom vremenu našla vrata od lima, električne instalacije bile su trošne a, naravno, nije postojala ni muzejska oprema u kojoj bi se mogli izložiti i čuvati raritetni predmeti. Nepostojeća je i zaštita od požara i provable, a vanjski prostor nepristupačan i neuredan.

Uređenje je predvidjelo izmjenu krova i uklanjanje spuštenog stropa, postavljanje nove instalacije, uzemljenja, videonadzor, vatrodojave, poseban program za kontrolu temperatura i vlažnost. Stolarija će biti nova i drvena, a projekt je predvidio i popločanje vanjskog prostora te pjeskarenje fasade. No kako su u ovoj etapi tekli radovi tako su se nužno mijenjale aktivnosti jer se ispostavilo da je stanje krovišta vrlo loše, da je zvonik nestabilan, da treba puno uložiti u rješavanje vlage...Tako su u ovoj etapi obavljeni najnužniji građevinski radovi - daleko skuplji od planiranoga - a koncept muzeološkog postava, vitrine, restauracija pročelja, instalacije i stolarija, ostavljeni su za drugu etapu.

Ne treba posebno napominjati da je biro Prostor cijeli projekt obnove napravio po smjernicama Konzervatorskog ureda u Šibeniku. Sada kad je strop uklonjen vraćen je autohtoni izgled, uklonjena je vanjska i unutarnja žbuka i postavljene nove izolacije. I zvonik je učvršćen karbonskim šipkama. Radove je izvela tvrtka Dunit građenje d.o.o. i obrt za restauraciju i konzervaciju kamena RestArs.

Naposljetku, koncept uređenja numizmatičke zbirke te zbirke Jerka i Ane Vukov Colić i svaku stručnu pomoć uopće, velikodušno je odradio Muzej grada Šibenika. Grafički dizajn povjeren je provjerenom autoru upravo muzejskih postava, Anti Filipoviću Grčiću.

Kako god, projekt uređenja svetog Šime sad očekuje i drugu fazu kojom bi bio dovršen i otvoren za javnost. Ruku su dali, kako rekosmo,  i muzealci, ali i Zlarinjani - Boris Gregov, arhitetektica Nastja Alfier, zatim Petra Biškupec i Katarina Gregov koje su koordinirale sve poslove i vodile administraciju.

Sveti Šime na Zlarinu lijep je primjer ulaganja u zajednicu kako bi se, u ovom slučaju, uredila jedna nevelika, ali zanimljiva i važna javna građevina, na dobrobit mjesta, vjernika, turističke ponude i svekolikog unapređenja lokalne zajednice.


 

20. travanj 2024 01:01