StoryEditorOCM
BaštinaZvona moga škoja

Nova zvona postavljena na tri crkvice otoka Žirja, zahvaljujući dobročinstvu braće Mladena i Marka Šare, otočanima po majci

Piše Ivo Mikuličin
5. travnja 2021. - 09:09

„Zvona moga grada“ je legendarna, domoljubna pjesma preminulog šibenskog slavuja Vice Vukova. Od srijede možemo očekivati da će brojni pjesnici i glazbenici s otoka Žirja vrlo skoro posegnuti za novim stihovima pod naslovom „Zvona moga škoja“. Povod je jasan: na tri žirajske crkve postavljena su nova zvona. Ostarjeli boduli slušat će novu zvonjavu u crkvi sv. Nikole u uvali Mikavica, na kraju sela , gdje je crkvica Gospe od sedam žalosti, te u obnovljenoj crkvi sv. Nikole u pristanišnoj luci Muna, koja je i središnje mjesto zbivanja na već tradicionalnom Žirajskom kulturnom ljetu.

- Zvona su kupljena dobrotom braće dra Mladena i Marka Šare, koji su stalno na tršćanskoj adresi, ali koji nisu zaboravili ni na didov Šibenik, ni na majčino Žirje. Riječ je o unucima čuvenog šibenskog poduzetnika Stipe Šare, koji je između dva svjetska rata posjedovao nemali broj nekretnina u Krešimirovu gradu. Njihova majka je bila fetiva Žirajka, prezimena Šižgorić, pa obojica ne propuštaju ljeta na našem otoku. Uzalud sam ih pitao koliko su novaca izdvojili za nova zvona. Odgovorili su mi da se o novcima ne govori , kad je ljubav u pitanju – kazivao nam je žirajski pjesnik i aktivist Ivan Dobra, koji se prihvatio uloge časnika za vezu u cijelom projektu. Zvona u uvali Muna su priključena na struju, pa će opustjelo Žirje svakog dana buditi iz letargije crkvena zvona, u 7, 12 i 19 sati.

-Nova zvona su velika stvar za Žirje. Nemate pojma, koliko sam sretan zbog toga. Baš kao što sam bio i više nego ugodno iznenađen, kad je u mjesnoj crkvi Marije Divice otkrivana vrijedna ikona blažene Djevice Marije, koja je u fazi restauriranja- kazivao nam je don Oleg Petrović, koji je i povjesničar umjetnosti.

-Nova zvona i uređena crkva sv. Nikole iz 16. stoljeća u Muni su samo dodatni poticaj za organizaciju tradicionalnog „Žirajskog kulturnog lita“, koje će ove godine biti posebno svečano zbog pete obljetnice mješovite klape Žirje, jedine na malim pučinskim jadranskim otocima. - Puno je zapreka organizaciji „Žirajskog kulturnog lita“. Ne samo pandemija korona virusa. No, zajedno s Jerom Bilanom, Senkom Skorić i Ivanom Dobrom vjerujem da ćemo održati tradiciju, koja znači puno ne samo mještanima, već i turistima, koji sve češće stižu na Žirje. Posebice Slovenci. Dapače, što je više problema naša motivacija je još veća – kazao nam je Maksim Roman, jedan od najstarijih žirajskih aktivista, koji se, također, silno raduje novim zvonima rodnog škoja.

24. travanj 2024 02:07