StoryEditorOCM
BaštinaSkup na Zlarinu

Međunarodni stručnjaci u Centru koralja o stvaranju snažnijeg učinka kulturne baštine

Piše Marko Podrug
26. svibnja 2024. - 19:39

Europa Nostra Hrvatska u partnerstvu s Javnom ustanovom Tvrđava u kulturi Šibenik organizira međunarodni stručni skup s ciljem jačanja kapaciteta stručnjaka, lokalnih dionika i zajednice za stvaranje snažnijeg učinka kulturne baštine na određenom području.

Svjesni da su očuvanje kulturne baštine i prilagodba klimatskim promjenama pitanja od šireg društvenog značaja koja utječu na identitet, obrazovanje, gospodarstvo, umjetnost i okoliš, na skupu će posebna pozornost bit posvećena izazovima uzrokovanim klimatskim promjenama te traženju rješenja kroz ekološki prihvatljive aktivnosti.

Osim hrvatskih stručnjaka Darka Komše (Arheološki muzej Istre), Ljiljane Marks (istraživačice Zlarina u sklopu projekta Instituta za etnologiju i folkloristiku), Ivane Katurić (predavačice na Sveučilištu u Rijeci) i Goranke Horjan, (Dvor Trakošćan) na skupu će sudjelovati i međunarodni stručnjaci: Deborah Ziska (predavač Museum Studies and Cultural Heritage Management Graduate Programs of Johns Hopkins University), Cristina Vannini (ICOM-Intercom) i Jane Leget (Head of Research at Auckland Museum and a Research Associate at Auckland University of Technology and Victoria University of Wellington.)

Projekt. koji financijski podržava Ministarstvo kulture i medija, ICOM, ICOM HR, INTERCOM, doprinosi očuvanju kulturnog bogatstva i doprinosi rješavanju izazova s kojima se suočavaju zajednice diljem svijeta.

Naglasak se stavlja se na unaprjeđenje suvremenog kulturnog stvaralaštva, prepoznavanje, vrednovanje i poticanje dugotrajnih i održivih suradnji razmjena kao i interkulturnog dijaloga. Skup na Zlarinu u Hrvatskom centru koralja, postati će mjesto predstavljanja modela koji imaju snažan učinak na lokalne dionike i zajednice.

 

16. lipanj 2024 01:01