StoryEditorOCM
BaštinaZašto kasni obnova?

Grad Šibenik po treći put zatražio produljenje roka za dovršetak radova na Sv. Mihovilu. Petar Mišura: Bit će otvorena do početka sezone. Sto posto!

Piše Marija Lončar
5. prosinca 2021. - 14:35


Kada će konačno biti završeni radovi na obnovi i uređenju najveće kopnene gradske utvrde – Tvrđave sv. Ivana, pitanje je na koje Petar Mišura, pročelnik šibenskog Odjela za gospodarstvo i voditelj projekta, ukupna vrijednost kojeg je nešto veća od 81 milijun kuna, nerado daje određeni odgovor te vješto izbjegava izreći konkretan datum. No, priznati je ipak morao kako je upravo ovih dana Grad Šibenik, i to po treći put, od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje program i projekata EU (SAFU) morao zatražiti odobrenje za produljenje roka dovršetka radova.

Naime, projekt obnove i revitalizacije Tvrđave sv. Ivana europski je projekt za koji je Šibenik nepovratno dobio 41 milijun kuna i takva je procedura obvezna kada radovi kasne i probiju se zadni rokovi. Obnova tvrđave počela je još krajem ljeta 2016. godine i prema prvotnom ugovoru trebala je biti gotova u rujnu 2019. godine. Umjesto toga, zbog kašnjenja radova već se treći put traži produljenje roka.


-Tvrđava sv. Ivana za posjetitelje će sigurno biti otvorena do početka iduće turističke sezone! To je sto posto! Malo je to neodređeno, ali vjerujem da će sve biti gotovo i prije, već u svibnju. S kolegama iz Tvrđave kulture planiramo, s obzirom da se puni angažman tvrđave očekuje u ljetnim mjesecima, da ona prije toga radi u jednom, rekli bismo, probnom režimu kako bi se svi sadržaji na njoj testirali. Hoće li tijekom tog režima, posjetiteljima biti dopušten ulaz i u kojem obujmu, to još nismo dogovorili - kazao je Mišura.

image

 
Niksa Stipanicev/Cropix


Njegovo diplomatsko izbjegavanje navođenja datuma završetka radova uslijedilo je nakon opaske kako je gradonačelnik Željko Burić krajem rujna na svečanoj sjednici šibenskog Gradskoj vijeća povodom Dana grada obećao da će 30. studenog Tvrđava biti spremna za tehnički pregled. Navedeni rok je stigao, eto i prošao prije koji dan, ali od tehničkog pregleda nije se ni "t" dogodilo. A Burićevo obećanje o tehničkom pregledu usljedilo je nakon što mu je prethodno propalo. U proljeće, istina, u predizborno vrijeme gradonačelnik je otvaranje Sv. Ivana najavio za kraj rujna i Dan grada.

Ako se ovih dana obiđe gradilište i laiku je jasno kako na tvrđavi predstoji još puno posla za koji trebaju mjeseci. Iako se radovi u objektu na kliještima tvrđave, budućem edukativnom kampusu s interaktivnim radionicama i prezentacijskim dvoranama te sobama za spavanje, uvelike primiču kraju, sve okolo je potpuno raskopano. Sličan prizor je i na zvijezdi tvrđave, dijelu na kojem se nalazi repetitor, a koji će, usput rečeno, tu i ostati i tako nastaviti nagrđivati i devastirati ovaj spomenik kulture.


Zašto radovi toliko kasne i zašto na gradilištu površine od oko 18 000 metara četvornih, k tomu još i spomeniku kulture što sve zahvate čini dodatno složenim i osjetljivim, nerijetko bude tek šačica radnika umjesto da sve vrvi kao u košnici?
-Kasni se prvenstveno zbog izmjene dokumentacije i složenosti radova kao i zbog otežanog pristupa samoj tvrđavi – kratko će Mišura izbjegavši komentirati radnu učinkovitost i atmosferu na gradilištu.

image


Na fotografiji: Petar Misura


 
Niksa Stipanicev/Cropix


Novo prolongiranje, dodaje, nastalo iz posve objektivnih i nepredviđenih okolnosti, zbog čega očekuje da bi za dvadesetak dana iz SAFU-a mogao stići pozitivan odgovor.
-Imamo objektivne razloge zašto smo morali tražiti ovo prolongiranje. Naime, imali smo padove u javnoj nabavi, kojih je bilo čak 27. Sada su sve ugovorene, osim nabave topova. Bilo je nekoliko natječaja na koje se nitko nije javio. Topova je najprije trebalo biti 12, pa smo taj broj smanjili na osam, misleći da je velika količina možda problem. Dobili smo jednu ponudu na prethodnim natječajima, ali je bila tri puta skuplja od predviđenih sredstava.

Budući da imamo iskustva u nabavi topova, jer smo to radili za Tvrđavu Barone, ocijenili smo da je preskupo i nismo pristali. Nećemo odustati od topova, ali ćemo vjerojatno ići u pregovarački odnos. Osim problema oko te nabave, na prolongiranje roka utjecale su i promjene u arheologiji i dokumentaciji, jer smo našli još jedan revelin. Također, oko cisterne na zvijezdi mijenjali smo projekt, budući da smo naišli na izvorno popločanje. Odlučili smo ga u što većem dijelu sačuvati. Promijenjen je i projekt vezan za struju i osvjetljenje parternih površina tvrđave. Imali smo i situaciju da se u rupi u bedemu koju su probili Talijani dogodilo manje urušavanje, tako da je to sada sanirano. Mislimo da su sve to bile opravdane promjene i razlozi tako da vjerujemo da ćemo iz SAFU-a dobiti traženu odgodu završetka radova – istaknuo je Mišura.

image

 
Niksa Stipanicev/Cropix


Dodaje kako je sada jedan od prioriteta izgradnja i uređenje staza te hortikultura.
-Prioritet nam je da se posade stabla. Htjeli bismo to napraviti u ovom zimskom razdoblju da bi se bolje ukorijenila. Važno nam je da tvrđava ima hlada. Na hortikulturi radi naš krajobrazni arhitekt Mate Rupić. To je prilično zahtjevan posao, ali se može napraviti tek kada odu građevinski strojevi. Kad će to biti? Nemojte opet o datumima! Da ne budem neozbiljan, reći ću: u prvom kvartalu sljedeće godine – najavljuje Mišura.

24. travanj 2024 04:44