StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Vrime darivanja

26. prosinca 2018. - 12:35

Eto, koje san ja sriće! – melja po justima El Tigre taman progucani zalogaj orza i fažola, da bi na dlan ispljunija prvo kamenčić, a onda i bokun zuba kutnjaka, striljajući pogledon Dobru Paronu.

– Pa eto, nije baš sritno ka i da vas je posrala tica, ali nakon ovoga ćete valjda konačno odlučiti pokucati zubaru na vrata! – rekla mu je bez imalo poniznosti i namjere da se ispriča za propust, ka da otaj fažol nije ispa ispod nježine varjače. Još se i jedva susprezala da ne pukne od smija, našpija ju je priko oka dok je pljucka one bokuniće.

– Da ste vi prava gostijoničarka ka šta niste, draga gospojo – nastavija je El Tigre pljuckajući na dlan – onda bi svojin odanin mušterijaman barenko na kraju godine i u vrimenu darivanja priuštili da slomu zub na biser iz školjke. Zar san ja lošiji od onoga Amerikanca iz Nju Đerzija koji je u restoranu naručija oštrige i dobro proša, jerbo je oškvrnija zub na biser vridan barenko 4 ijade dolara! – pobunija se ne skidajući oči sa onoga piljčića zbog kojega će još morati plaćati zubara atroke da mu nezgoda donese kaku korist.

Biseri prid prasce

– Eto, niste Amerikanac nego Rvat, a ja san se baš mislila bi li u spizu usula šaku škalje oli bisera! Međutin, odlučila san ne bacati bisere prid prasce, makar stoput bilo vrime darivanja! – nastavila je ona u lepršavon tonu bagatelizirati nezgodu koju je ovi doživija zbog nježinoga propusta.

– Za vas je, draga gospojo, prava srića šta nismo u Americi, jerbo bi zbog zuba slomljenoga na kamen iz fažola platili debelu odštetu, a za našega prijateja to je prava nesrića – umiša se Bili Smo Uskoro. Zapravo, doda je, ima dvostruku pegulu, jerbo bi u obećanoj zemji Americi dobija odštetu bez obzira je li zub slomija na kamenu ol' na biseru, s timen da bi biser bija njegov, jerbo ga je pošteno platija u porciji, ocjenija je stručno situaciju.

– Ja mislin – javija se i El Tigre – da bi taki slučaj postavljen prid naše pravosuđe učija da časnin suciman prigoru osigurači, na šta ga je poklopila da upravo računa na sporost pravosuđa.

– E, samo nisan reka kako bi in prigorili! Tako da vas držu u pritvoru barenko deset godina, jerbo je, za razliku od prebijanja namrtvo cure od 18 godina, to šta ste vi meni skrivili teško razbojništvo i svakako pokušaj ubojstva! – prostrilija ju je pogledon.

– Pa taki ishod ne bi bija nešto čemu bi se baš tribalo čuditi – dometnija je B.S. Uskoro i zaključija da kada već nemamo sriće sa sudstvon, barenko je stanje u zdravstvu za svaku pohvalu. Ne mogu te baš sa svih strana tući!

Skalpelon po uvu

– Ma o čemu vi to – prikrstila se Dobra Parona i u trenu uozbiljila. Nakon svih ovih teških slučajeva o kojiman čitamo, a žrtve su dica, sve krši ruke ne virujući svojin ušiman šta čuje.

– Nažalost, to se dogodilo, ali ima puno primjera savjesnih postupaka medicinara – ne da se B. S. Uskoro unatoč preneraženomen izrazu lica Dobre Parone.

– A ti su? – naperila se prema njemu spremna na fajt.

– Evo, ako naš prijatej, recimo – okrenija se prema El Tigreu – otiđe popravljati ovi slomljeni zub, more se dogoditi da mu zubar reče da mu upravo završava radno vrime. Ali, da ne bi pacijenta ostavija bez zdravstvene skrbi, munjevito će ga skalpelon zarizati po uvu...

– Zašto to, zaboga – preneražen je i El Tigre, na šta mu je ovi odgovorija da je razlog jednostavan: kirurg radi cili dan...

28. svibanj 2024 09:16