StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Pomidore i špakeri

27. svibnja 2017. - 20:10

Evo vidite šta kaže pravi čovik! "Dajte mi vodu i sa pomidorama iz Donjeg Polja pokorit ću Beč, Budimpeštu i Ljubljanu!" – čita Dobra Parona jedan novinski naslov, oduševljena šta neko uopće radi na zemji s tolko optimizma i nada se boljen.
- Dajte mi vodu i pritvoriću se u žabu - ako priživin! – uskliknija je zauzvrat El Tigre namigujući B.S. Uskoro.

 

A onda se bolje zagleda u naslovnicu novine iz koje je poštena gazdarica teatralno pročitala otaj naslov: bile su otprije četri godine i kada ju je na to upozorija prvo se na tren zbunila, a onda spremno odgovorila da to nema nikakve veze, jerbo je stvar jednako aktualna.

-Daklen, voda se traži! - rekla je odlučnin glason. Nije normalno da veću proizvodnju pomidora od nas, sa vakvin prirodnin uvjetiman imaju Šveđani. Pa ipak je to sjever, bez sunca i miseca, zaključila je, na šta jon je Bili Smo Uskoro odgovorija da on nema ništa protiv toga da nas Šveđani, zahvaljujući tehnologiji, šiju u proizvodnji jednoga takoga fruta koji se ipak vezuje uz tople krajeve, jerbo bi i mi na jugu Europe mogli od toga profitirati.

Nije jon baš bilo jasno šta oće s timen kasti, pa jon je mora objasniti da ako Šveđani radu na visokin prinosima pomidora mukotrpno iz dana u dan, onda to znači da je Šveđankama dosadno.
Pa ako je tako, šta ne bi u većen broju i češće dolazile u nas na sunce i more, a mi bi – misli na muškardine – dali sve od sebe da se dobro zabavu. To bi bila, doda je B.S. Uskoro, jedna sasvim racijonalna, prirodna podjela rada i šta je najvažnije, ne triba nan nikakva skupa tehnologija za navodnjavanje.

 

Dobra Parona nije se baš oduševila idejon. Uvjerena je da domaćen agraru tribaju novi dobavljači, a bez vode ništa ne reste.
- Eto vidite, završavaju radovi na odvodnji kod Poljane i sada nan iz gradske uprave poručuju da glavna ulica više neće poplavljivati. Sada će ta pusta voda, znači, ići u more, namisto da su je skrenili u Donje Polje, rekla je razočarano.
-Imamo drugu šansu, konačno je progovorija i El Tigre, kojemen je od samog spominjanja tolke vode skoro pozlilo, a Dobra Parona se zapričala i nikako da mu posluži odavno naručenu pivu.

- A ta je da se Donje Polje navodnjava iz stotina zagrebačkih fontana koje će Bandić početi užurbano graditi kada jopeta dobije zagrebačke izbore – ili da naš agrar spasimo sa špakerima – znači uz veliku uštedu vode. E, sada Dobroj Paroni i B.S. Uskoro ništa više nije bilo jasno. Gledali su u njega u čudu obišenih justa.
-Lipo. Jel Agrokor naša najveća agrarna kompanija? Je. Jesu li i trafike njegove? Jesu! E, niki dan san u onoj većoj, na novoj Pijaci, iša kupiti duvan, a prodavačica mi usput nudi jedan lipi usisač, oveći, taman joj stigla dva – tri. Ne bi usisač, fala, taman san tija kupiti špaker, odgovorija san, sve u šali, a jopeta u čudu, ka i vi sada, govori in El Tigre.
- E, onda navratite sutra, kada ih dopremu! - odgovorila mu je trafikantica okon ne trepnivši.
-'Dajte mi dovoljan broj špakera i spasiću Agrokor!' - to je reka bi, jedan od novinskih naslova u skoroj budućnosti, reka je na to B.S. Uskoro i pozva turu.

19. travanj 2024 23:40