StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Šta će i kako će Kaprijani sa svojin rivaman i pristajanjen brodova!? Oto je problem, a ne radost i lipota

Piše Branimir Periša
11. veljače 2024. - 08:37
Grafiti ‘Di si radosti‘ i ‘Di si lipa‘, koji aludiraju na poruke Ivana Turudica i Josipe Rimac osvanuli na pročelju muzeja Mimara  Darko Tomas/Cropix

– Evo moje radosti! – oduševljeno je uskliknila Dobra Parona kada jon se El Tigre ukaza za vratiman od betulice.

– E, da ne bi! – hitro je uzvratija namisto epiteta koji očekuje svaki normalni Rvat ovih dana, otkako kokolavanje Radosti i Lipote iskače iz svake paštete.

– Znan vas! Oćete iskamčiti predvidljivi nastavak, ali ne dajen konplimente tek tako, nisan laka roba... – reka je gledajući dobru i poštenu gazdaricu netremice u okice kojiman je trepćala sve u šešnajst.

– A dobro onda – slegnila je rameniman i složila nevinu fačicu, ka u pricurčice:

– U otomen slučaju, niste podoban kandidat za glavnoga državnoga odvjetnika. Žalin slučaj!

– DORH ne tražin, a bi li bi van ga natovarija na vrat, to bi već vidili! – odlučno je odrebatija na oto nježino. Ima je ledenu, nepomičnu facu Klinta Istvuda i od otoga nepokolebljivog mačo stava Dobru Paronu u trenu su spopale fumade.

Cila se uzvrpoljila, ladi se mašući dlanoviman prid licen, čak se zbunjeno mašila za mobitel, ka učarana od njegova pogleda. Atmosfera u tisnoj betulici došla je do usijanja i da u zanji tren nije uletija Bili Smo Uskoro prikinivši oto nježino hipnotičko stanje, već bi mu na vots ap napisala poruku: "Sama san večeras, svrati..."

– Samo bi vas lipo zamolija da mi ne spominjete radost i lipotu, niti sa velikin, ni sa malešnin sloviman. Dosta mi je toga ovih dana, naročito kada se osvrnen na prike probleme oko nas – reka je B.S. Uskoro, ka da je naslutija šta se u četri oka bez svidoka tute zbivalo.

– Ma dajte – rekla je Dobra Parona teke zbunjeno – ima li išta važnijega od otoga!? Od radosti i lipote u životu? – svejedno jon vrag ne da mira.

– Ima važnijih stvari, naravski. Šta će i kako će Kaprijani sa svojin rivaman i pristajanjen brodova!? Oto je problem, a ne zvizdarije koje spominjete – odrebatija je on nakostrušeno.

– Ma oto van je samo ogledalo jednoga društva obilja – rekla je i dometnila da bi tek prava nevolja bila da Kaprije nema ni jedne rive, pa da se putnici katapultiraju iz broda na kopno i obrnuto. Da ih lansiraju ka iz rokete.

– Ma ostav‘te se, stariji je oto svit. U takvoj su zdrastvenoj formi da ne mogu ni leći na rivu da svojin tiliman spriječu takavanje pruge tamo di ne želu, a vi tako! Ne bi se više mogli digniti, atroke da ih se katapultira! – prikorija ju je El Tigre. Doduše, nije mu skroz jasan prosvjed pod ponistraman graske uprave. Jerbo, kako je reka jedan od sudionika, došli su u Grad da uz njiovu pomoć otključaju vrata drugih važnih institucija. Županije i Županijske lučke uprave, pa mu nije ćaro zašto prosvjed, ako su zapravo, tili sastanak!?

– Pojma neman – slega je rameniman B.S. Uskoro. Međutin, stvar bi se mogla rišiti tako da recimo, Zlarinjani višak svojih električnih golferskih auta izvezu na Kaprije. Ima i Zlarinjana šta su podalje od svoje rive, pa sidnu u ote autiće i sve u redu.

– Pa da! – uključila se ona. Šta ne bi gospodarski surađivali Zlarin i Kaprije, na radost i lipotu života na školjiman!?

– To ćemo još viditi, jerbo iman čuti da se priprema još jedan prosvjed, i to onih iz prošloga mjesnoga odbora. Da će protestirati protiv ovih sada šta su se digli protiv njih...

– Eto nama jopeta radosti. Lipi moji! – rekla je Dobra Parona i počastila turon.

26. travanj 2024 08:27