StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Od nesritnih beštija ostaje samo pepeo i prah: pa je l’ moguće da se ništa ne more spasiti. Makar uši, nogice, ol’ njuškica?

Piše Branimir Periša
17. rujna 2023. - 15:10
– Pa je l’ moguće da se ništa ne more spasiti od eutanaziranoga praščića!? Makar uši, nogice, ol’ njuškica? – vapi Dobra ParonaBoris Kovacev/Cropix/Cropix

– Pa je l’ moguće da se ništa ne more spasiti od eutanaziranoga praščića!? Makar uši, nogice, ol’ njuškica? – vapi Dobra Parona dok čita kako od nesritnih beštija zaraženih svinjskon kugon, pod posebnim uvjetiman visoke temperature i velikoga pritiska, nastaje pepeo i prah. Da je još nastavila čitati, prosuzila bi, pa se ostavila novina i zagledala u prazno, kroz ponistricu betulice.

Propisano postupanje

– A jel’ te? U redu je žaliti nad nevoljon šta je zadesila naše uzgajivače i njiove beštije, međutin, sada kada je sve gotovo, ja mislin da je primjerenije žaliti zbog države koju smo stvorili – odgovara jon El Tigre.

– Jerbo, kako se jasno vidi, firma u Sesvetaman koja je jedina u zemlji ovlaštena za naknadno, strogo propisano postupanje sa trupliman usmrćenih i krepanih beštija u većinskomen je vlasništvu familije Grlić-Radman.

Ministar vanjskih poslova, zajedno sa braton i sestron, ima teke supriko 60 posto dionica i zato je odgovor na vaše pitanje: ni ušiju, nit nogica, a ni njuškica, sve i da se nekin čudon i mogu koristiti za ljudsku spizu. Zato šta država Grlić-Radmaniman za spaljivanje praščića plaća novce po kilu, pa di bi oni stigli da in 15-tak ijada beštija dođe bez otih, vamin tolko dragih dilova mesa!?

– A čujte – meškolji se ona, nije da baš ne ćutin kako stvar smrdi na monopolističku muljažu, međutin meni je ipak bilo najvažnije da moj Banožić nije upetljan. Već san pomislila da se to jopeta na njega digla kuka i motika i laknilo mi je kada vidin da Bane nema veze sa otin.

– Jadan, on na ministarskomen položaju samo želi biti obični građanin sa POS-ovin stanon, a mi smo tolko zločest narod da ga u otomen nastojimo onemogućiti na svakomen koraku – rekla je i zatrepćala okicaman. Njima dvojici oto je pouzdan znak da je Bane novi muškardin na političkoj sceni zemlje od čije pojave njiovoj dobroj i poštenoj gazdarici zatreperi srce.

– Evo, iz SDP-a u priopćenju postavljaju pitanje kolko je ministar Grlić-Radman zaradija na svinjskoj kugi? – priključuje se Bili Smo Uskoro. – Ja bi reka, puno više nego šta je SDP-ov šef Peđa Grbin metnija sebi u džep nakon šta je godinaman svoje troškove na dužnosti saborskog zastupnika prikaziva ka da u Zagreb putuje iz Pule, a već je bija preselija u metropolu.

Žuboreći izvor

– Pa šta s otin oćete reći? – upitala je Dobra Parona, na šta jon je odgovorija da bi, eto, svako na nikoj političkoj funkciji tija biti obični građanin. Zarada ovisi samo od otome kolko ko od njih u određenomen trenutku more zagrabiti iz žuborećega izvora državnoga proračuna.

– Sve se mislin, šta je poruka onih eksplozivnih, prema Rvaskoj mrziteljskih reakcija srbijanskoga glumca i političara Sergeja Trifunovića nakon šta se zajedno sa pason izblamira po Splitu? – iznebuha je progovorija dotad zamišljeni El Tigre.

– Ja mislin da Sergej oće reći: “Poslin Vučića, Vuk!” – dobije li kojin slučajon srbijanske izbore.

– A je l’ bolje vuk oli pas? – u nedoumici je El Tigre.

– Ovisi. Ako se pas zove Mile, ka oni Sergejev, onda ne znan, ne znan... – odgovorila mu je Dobra Parona.

27. travanj 2024 20:44