StoryEditorOCM
Glava šotobracoGLAVA ŠOTOBRACO

Branimir Periša: ‘Lupetati uru vrimena je zabavno i šaljivo, ali lupanje je već teški fizički rad‘

Piše Branimir Periša
29. listopada 2023. - 14:37

– Eto na! Kuvaricaman i spremačicaman u školaman sa nastavon ciloga dana 36 eura veća plaća, učiteljiman 205 eura, a ravnateljiman i do 400 eura krešimenta. Kuvarice vaik nafrkaju! – govori Dobra Parona zaklonjena oblakon pare iz lončine u kojoj veselo kuželja suvo meso. Vruće i moljavo vanka, a u kužini ka u paklu, to je njojzi cili život.

– Pa ajte, šta kukate, niste u javnoj službi. Jerbo, kuvarice u privatnomen sektoru imaju i po dvi-tri ijade eura... – dobacija jon je El Tigre i nagnija gucalj prve jutarnje zidaruše.

Škugorova računica

– Triset i šest eura! Kolko je oto krešimenta? Pet posto? Pribire u po glasa računicu. Onda je zaključija da se slično dogodilo i famoznomen penzjoneru Dani Škugoru, Damirovon ćaći iz one plinske afere lani, jedino šta je njegov postotak povećanja ipak urodija sa teke više šoldi. Zapravo, čovik je tako pomislija.

– Ma di ste se samo njih sitili, moca i sina? I u kakvoj su vezi sa ovin šta ja govorin? – izbečila se Dobra Parona.

– Polako, polako – smiruje B.S. Uskoro. Sitija san ih se, jerbo mi se pari da ih je sudstvo zaboravilo!

– Ja b’ reka – nastavija je – da je mali Damir govorija istinu kada je istražiteljiman reka da nije kriv, a da ćaća Dane nije ima blage veze šta mu je na računu.

– Stari je sto posto pomislija, kada je zavirija na račun da se tolko šoldi odjedanput nakotilo najprije zato jer mu je Bog ka velikomen virniku uslišija molitve, ali se namisto providnosti ipak priklonija objašnjenju da je oto zato šta je Vlada umirovljeniciman povisila mirovine dva posto.

“Živija Plenki i HDZ!” – pomislija je Dane, jerbo šta čovik znade kolko iznosi dva posto? Jedino mu je ćaro da se od toga more kupiti poprilično kuća, terena i štatigajaznaden čega već ne. A za to ne triba znati brojiti više od onoga kol’ko je prstiju na rukaman i nogaman… – zamišljeno će B.S. Uskoro ćiri kroz ponistru betule niz kaleticu.

– Slabo se u otomen i Plenki snaša. Nisan zadovoljan! – vrti glavon El Tigre. Jerbo, premijer je triba poentirati i oškoprcno poručiti napadačkoj oporbi da su u njegovoj Rvaskoj penzjoneri višestruki miljunaši! Pa nek’ se pipaju Peđa Grbin i njegov Hajdaš Dončić!

– Je, tija je Plenki sve oto kasti – biće i je – međutin napadačka oporba ka šta ste rekli, bubala je s onin svojin pločicaman po klupaman. Ko je živ moga išta čuti od njih? – rekla je ona i dodala:

– A jopeta i oto lupanje!? – skršila je ruke. Evo, čitan da je jednu mater iz Like osudilo na uvjetni pržun zato šta je sinu dala po prstiman drvenon žlicon varjačon. Pa ako je tila lupati, šta nije ošla u Sabor, nego maloga po rukaman!?

Varjačon po prstiman

Na to se El Tigre makinalno ćapa za guzicu, koja još uvik panti kolko je bubaca s čin god se dovatilo dobila od ćaće mu i matere. Da je onda bilo ki danas, sedandeset posto roditelja završilo bi na Golomen, triba bi drug Tito novin kreditiman širiti zatvorski sustav.

– Zanimljivo, Prisidnik Zoki ne odobrava oporbeno lupanje po saborskoj mobilji... – primijetila je Dobra Parona.

– Naravski da ne. Znade on dobro da je šaljivo i zabavno uru vrimena lupetati... Ali, lupati, oto je već teški fizički rad!

27. travanj 2024 01:17