StoryEditorOCM

Liječnici: "Ova tri pregleda morate obaviti jednom godišnje"

Piše promo
28. lipnja 2024. - 09:58

Laboratorijske pretrage te specijalistički i sistematski pregledi spadaju među temeljne medicinske postupke kojima se vrlo precizno može odrediti zdravstveno stanje pojedinca. Njihova najveća prednost je što potencijalno spašavaju živote, jer otkrivaju bolesti u vrlo ranoj fazi. Od sada se mogu obaviti u privatnim poliklinikama uz Croatijino zdravstveno osiguranje, a evo što o laboratorijskim pretragama, sistematskom i specijalističkim pregledima kažu liječnici.

Laboratorijskim pretragama mogu se identificirati zdravstveni problemi prije pojave bilo kakvih simptoma, a pretragama su obuhvaćeni svi vitalni organi – srce, krvožilni sustav, jetra, gušterača, bubrezi, te mokraćni, koštani i probavni sustav.

"Laboratorijske pretrage preporučuju se onima s kroničnim bolestima, ali i ostalima kao prevencija kako neka stanja ne bi prešla u kroničan oblik. Bolesti koje otkrivamo laboratorijskim pretragama su dijabetes, bolesti jetre, bubrega, štitnjače, gušterače i kostiju, zatim razne upale organa, autoimune bolesti, uzroke neplodnosti kod muškaraca i žena, alergije, reumatske i tumorske bolesti, gastristis, Chronovu bolest, ali i otkriti nedovoljan unos tvari nužnih za zdravlje kose, kože, krvnih, imunoloških i mišićnih stanica. Također otkrivamo i učestale probleme i poremećaje kao što su kamenac, kolesterol, nedostatak željeza, hepatitis, mononukleozu, vensku trombozu, hemofiliju, anemiju i razne druge bolesti", istaknula je spec. med. biokemije i laboratorijske medicine Lucija Šimetić, voditeljica laboratorijske dijagnostike u Croatia Poliklinici u Osijeku.

image

crosig promo

/Shutterstock

Dodaje kako nalazi laboratorijskih pretraga mogu biti osnova za upućivanje na specijalističke preglede kojima se mogu postići vrhunski rezultati u dijagnostici i liječenju. Specijalistički pregledi obuhvaćaju razna područja, među kojima su kardiologija, neurologija, radiologija, ginekologija, urologija, pulmologija i brojna druga.

"Svjedoci smo sve učestalije pojave različitih kroničnih i zloćudnih bolesti u svim dobnim skupinama zbog nedostatka tjelesne aktivnosti, loše prehrane i ostalih faktora, stoga postoji velika potreba za prevencijom bolesti. Specijalističkim pregledima bolesti možemo otkriti prije nego nastanu komplikacije i unaprijediti kvalitetu života", naglašava doc. prim. dr. sc. Ivan Radoja, dr. med.

A za rano otkrivanje raznih bolesti važan je i sistematski pregled.

"Na sistematske treba ići barem jednom godišnje. Dovoljno je reći da se 80 posto kardiovaskularnih bolesti može spriječiti, a jedan od najvažnijih ciljeva sistematskih pregleda je upravo procijeniti kardiovaskularne rizike. No, sistematskim pregledima dijagnosticiramo i ostale bolesti, uključujući i maligne bolesti. Bolesti koje najčešće otkrivamo na sistematskim pregledima su dislipidemija, šećerna bolest, disfunkcija štitnjače, masna jetra, žučni kamenci, slabokrvnost", kaže dr. sc. Ana Knezović, dr. med., specijalist opće interne medicine.

Kako jednostavno do ovih pregleda?

Novi paketi zdravstvenog osiguranja u Croatiji imaju i Dopunsko i preglede u modernim privatnim poliklinikama. Već za nekoliko eura mjesečno više ugovorite jedan od tri paketa koji uz Dopunsko uključuju laboratorijske pretrage, sistematski i specijalističke preglede. Sve preglede možete obaviti brzo i bez uputnice. Ugovoriti već sad i ostvariti do 30 eura popusta u prvoj godini. 

Detalje o paketima i akciji pročitajte na crosig.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 10:13