StoryEditorOCM

Obala je zajedničkaŽupan Boban o inspekcijama na pomorskom dobru: Poslao sam dopis ministru Butkoviću i premijeru Plenkoviću

Piše Sandra Barčot
24. ožujka 2021. - 14:25

Od početka ne bježimo od odgovornosti! Mi tražimo odgovornost! Jer najgore je za građane kad se državna tijela igraju prebacivanja odgovornosti, a mi to ne želimo. Naša je želja da se županijama omogući kvalitetan nadzor i sankcije kako bismo u potpunosti odgovarali za upravljanje pomorskim dobrom – ističe Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, još jednu od misija i zadaća koju je proveo u svojem mandatu, a cilj joj je bio uredovanje na pomorskom dobru, najvažnijem resursu prostorno najveće hrvatske regije.

Naši preci ostavili su nam u nasljeđe to prirodno bogatstvo, no ubrzo se nakon Domovinskog rata dodatno zahuktalo već "prokušano" betoniranje obale, nasipanje i gradnja ispred svake kuće uz more.

Najprije su to bili "bokunići" mulova za privezivanje brodica, da bi se ekspanzijom turizma počele "nalivati" betonske plaže za ležaljke, podesti za štekate kafića, tik uz more duž cijelih kupališta stavljati škrinje za sladolede, hladnjaci i uređaji raznih namjena, pa sandoline, jet-skijevi, suncobrani i u konačnici su dalmatinske plaže preplavile ležaljke za iznajmljivanje...

image
Uskoro će započeti i veliki projekt izgradnje ribarskog porta u Komiži, koji će se odvijati u fazama
Joško Šupić/Cropix

Puno se toga devastiralo, radilo se bez koncesijskih odobrenja koja odobravaju jedinice lokalne samouprave, odnosno sami gradovi i općine, kao i bez valjanih koncesija, za koje je zadužena Županija. Obala, koja je vlasništvo svih nas, koristila se bez plana i reda, a na njoj su zarađivali samo pojedinci.

Bez pravnog uporišta, bez plaćanja legalnog korištenja prostora, od čega novac, svakome po trećinu, ide u državni proračun te u regionalnu i lokalnu "blagajnu". Svi su bili na gubitku, a ponajviše ljudi koji žele očuvanu prirodu, pristup plažama svakome od nas jer to je zajedničko vlasništvo, te svi oni koji žele red u prostoru.

Moderna država trebala bi znati upravljati i gospodariti svojim resursima, no, nažalost, stvarnost je potpuno drugačija – devastatori rade po svom, inspektori obilaze područje, pišu se prijave, koje najčešće ostanu trunuti na dnu nekog činovničkog "škafetina", a očuvana obala ili ona kojom će netko odgovorno upravljati, nažalost, polako – nestaje.

– Na početku mandata usvojili smo Pravilnik o gospodarskom korištenju pomorskog dobra kojim smo zacrtali jasna pravila za buduće generacije. U jednom trenutku podigli smo prihode od koncesija za 200 posto, uveli smo jasna pravila za jedinice lokalne samouprave o koncesijskim odobrenjima, zabranivši natjecanje za županijska sredstva svim općinama i gradovima koji rade protuzakonito, te smo na taj način utjecali i na povećanje sredstava od koncesijskih odobrenja za 100 posto. Intenzivirali smo suradnju s Carinskom upravom, koja je na osnovi toga uprihodila oko osam milijuna kuna godišnje za državni proračun, na račun informacija o korištenju pomorskog dobra bez ikakvog papira – detaljno nam nabraja župan Boban što se pomaknulo s mjesta u posljednje četiri godine, otkada je on na dužnosti regionalnog čelnika, ponosno ističući projekt koji je pobrao sve pohvale i nagrade:

– Pokrenuli smo u veljači 2019. godine aplikaciju "Pomorsko je dobro", kojim promičemo transparentno i održivo upravljanje pomorskim dobrom, te smo znatno smanjili mogućnost da se devastatori pomorskog dobra provuku nekažnjeno.

image
Župan Boban: Započeli smo izradu integralnog plana upravljanja obalnim pojasom i morskim okolišem
Joško Šupić/Cropix

Prvi čovjek Županije splitsko-dalmatinske naglašava još jedan alat za bolje poslovanje i gospodarenje:

– Uveli smo GIS portal, kojim smo olakšali svim jedinicama lokalne samouprave izradu plana upravljanja pomorskim dobrom te smo tijelima državne uprave omogućili brzu i točnu informaciju i kontrolu. Otvorili smo program zaštite i valorizacije pomorske baštine kojim smo potaknuli dodatnu edukaciju i zaštitu pomorskog dobra, posebno kod naših najmlađih sugrađana. Podržali smo investicije za zaštitu okoliša, posebno u sportskim lukama.

Boban dodaje kako su započeli izradu integralnog plana upravljanja obalnim pojasom i morskim okolišem, kao svojevrsne "Biblije na pomorskom dobru".

– Omogućili smo kapitalna ulaganja u iznosu većem od 12 milijuna kuna na pomorskom dobru u suradnji s našim gradovima i općinama. Moram naglasiti kako su kroz povjerenstva u svim procesima sudjelovali i predstavnici svih klubova vijećnika iz Županijske skupštine, kao i predstavnici lokalnih zajednica na njihovim područjima – dodaje naš sugovornik.

Za kraj Blaženko Boban podvlači ono najvažnije, intenciju da sutra županije kao alat dobiju i inspekcijski nadzor, jer jedino tako, u objedinjenom djelovanju, neće biti prebacivanja "loptice s jedne na drugu upravu":

– Kao što je vidljivo, dug je niz aktivnosti. Nedavno sam poslao dopis ministru mora Olegu Butkoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću sa željom da županijama, jedinicama lokalne samouprave i lučkim upravama omoguće i inspekcijske ovlasti na pomorskom dobru. Kao župan, a u ime svojih djelatnika u županijskoj upravi, ističem kako želimo da mi u Županiji u potpunosti odgovaramo za pomorsko dobro. Da upravljamo i kontroliramo...

26. travanj 2024 00:10