StoryEditorOCM

8. martaŽene, uključite se u pomorstvo! Sve više kompanija zapošljava pripadnice ljepšeg spola

Piše M. I.
8. ožujka 2023. - 09:39

Ove srijede obilježava se Međunarodni dan žena, a mnoge organizacije pozivaju na brojnije uključivanje žena u pomorsku industriju u kojoj još uvijek dominiraju muškarci.

Prema Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO), žene čine 29 posto pomorske radne snage u različitim podsektorima, iako su još uvijek samo 2 posto pomoraca žene. Ipak, stvari idu na bolje, pa se, prema BIMCO/ICS izvješću o pomorskoj radnoj snazi za 2021. godinu, broj žena u pomorstvu povećao se za 45,8 posto u odnosu na podatke iz 2015. godine.

No, još uvijek postoji znatna razlika u plaćama. Prema podacima konzultantske tvrtke Spinnaker za ljudske resurse, razlika u plaćama između muškaraca i žena približno 40 posto.

- Sve više kompanija poduzima razne korake kako bi premostile jaz i dale zaposlenicama priznanje koje zaslužuju na putu prema pravednijoj, ravnopravnijoj industriji - izjavila je Teresa Peacock, izvršna direktorica Spinnakera.

Ukazala je kako je nužno promijeniti pristup već kod zapošljavanja, prilikom natječaja za posao koristiti neutralni, rodno nepristrani jezik, transparentnost plaća u oglasima za posao, objava platnih razreda...

- Važno je pomorsku industriju učiniti privlačnom za žene tijekom cijele njihove karijere, nudeći, primjerice, fleksibilnost i kontinuirani profesionalni razvoj, naglašava. Uostalom, sada je ptravo vrijeme za brojniji ulazak žena u pomorstvo  s obzirom na razvoj tehnologije koja traži obrazovane i kvalificirane radnike, neovisno kojeg su spola.

11. lipanj 2024 22:43