StoryEditorOCM

think greenVelika fotogalerija: iz rapskog podmorja izvučeno više od osam tona otpada

23. svibnja 2022. - 09:06

Ronilački klub "Roniti se mora" ovog je vikenda na otoku Rabu proveo svoju 25. ekološku akciju "Think Green" u kojoj je iz podmorja izvučeno više od osam tona otpada, od čega najviše guma, plastike, građevinskog otpada, lima, akumulatora, boca, a prikupljeno je i oko 250 vreća sitnog otpada.

Kao i dosad u održanim akcijama na Visu, Lastovu i Pelješcu, otpad koji je pronađen i uklonjen iz mora u potpunosti je odvezen s otoka i zbrinut. Tako se dodatno pomoglo lokalnoj zajednici i oslobodilo ih se svake brige oko prikupljenog otpada, istaknuli su organizatori u priopćenju.

Akcija se odvijala na ukupno šest lokacija; čistilo se u Kamporu, trajektnoj luci Rab, ispod rive u Rabu, u uvali Komunčica na poluotoku Frkanj, ispod mola kraj Hotela International te područje oko otoka Dolina.

image
Vedran Metelko/Cropix

U akciji je sudjelovalo više od pedeset ronioca, a najmlađi su imali svega 12 godina. 

Veliku želju za zaštitom podvodnog okoliša otoka pokazali su i učenici Osnovne škole Ivana Rabljanina s Raba. 

Tijekom cijele školske godine izrađivali su glinene kugle s dobrim bakterijama (efektivnim mikroorganizmima) koje, jednom kad se bace na morsko dno, razgrađuju nataloženi otpadni mulj te tako pridonose bioremedijaciji mora. U sklopu akcije bacili su čak 1000 komada glinenih kugli na dno morske lučice Rab.

image
Nera Šimić/Cropix

Budući da akcija "Think Green" ima i edukativnu svrhu podizanja svijesti o nužnosti ostavljanja čistog mora budućim naraštajima, osnovnoškolcima je održano predavanje o ekologiji i ronjenju.

Partneri projekta su, između ostalih, National Geographic Hrvatska, C.I.O.S grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Rab i TZG Rab. Ekološka akcija provedena je uz infrastrukturalnu podršku Kluba podvodnih aktivnosti "Amfora" koji ove godine slavi svoj 51. rođendan.

Ronilački klub "Roniti se mora" već 11 godina organizira akcije "Think Green" u okviru kojih čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te podiže ekološku svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša. 

image
Vedran Metelko/Cropix
image
Nera Šimić/Cropix
19. travanj 2024 21:24