StoryEditorOCM

idejno rješenjeUređenje rive u Makarskoj: predviđa se novo pristanište za trajekte, gradski svjetionik, novi mul...

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
5. siječnja 2023. - 11:07

Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja i urbane opreme gradske rive u Makarskoj čija bi realizacija koštala 50 milijuna kuna, Grad Makarska je raspisao u travnju ove godine, provelo ga je Društvo arhitekata Split, a u srpnju je predstavljen javnosti.

Na natječaj je pristiglo pet ponuda, a prvo mjesto je pripalo rješenju autora Emur studio, Marko Murtić, Nada Milišić, Mak Murtić i Viktor Vidović. Za nagrade arhitektima Grad je izdvojio oko 335 tisuća kuna, a glavni moto nove makarske rive je zelenilo i ‘’izbacivanje’’ prometa.

Predviđeno je zadržavanje doslovno svakog postojećeg stabla ili biljke te dodavanje novih mini-vrtova s mediteranskim biljem, a s rive bi se u ljetnim mjesecima u potpunosti izbacio promet i bio bi ostavljen tek koridor za interventne službe, dok bi u zimskim mjesecima mogao biti omogućen.

Ukinulo bi se i parkiralište, jer je na Peškeri čija bi realizacija koštala 100 milijuna kuna, planirana javna garaža. U anketnom dijelu natječaja predlaže se i preuređenje benzinske crpke, novi prostor za čekanje trajekata, možda novi mul, lokacije za smještaj javnih i privatnih bicikala, prostor za prodaju izletničkih tura te gradski svjetionik na velikom gatu, koji bi imao i svrhu javnog vidikovca dobrodošlice s pogledom na cijelu luku.

Do kraja mandata, gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Zoranom Paunovićem, namjerava dovršiti kompletnu dokumentaciju, uskladiti se sa svim javnim tvrtkama, ishoditi sve dozvole, osigurati financiranje i tako pripremiti realizaciju projekta, što znači da do zatvaranja rive za promet sigurno neće doći do 2025. godine.

 

26. travanj 2024 01:02