StoryEditorOCM

primopredajaU Trogir stiglo vatrogasno plovilo za hitne intervencija na otocima vrijedno 100 tisuća eura

Piše Gordana Dragan/SD
9. srpnja 2023. - 10:23

U trajektnoj luci Soline u Trogiru obavljena je primopredaja i prezentacija vatrogasne brodice “Lolivul 9”, namijenjene za hitne intervencije na otocima Drveniku Velom i Malom.

Dužina mu je 8,40 metara, širina 2,40 metara, a pokreće ga stroj od 250 konjskih snaga. Može prevesti 14 vatrogasaca, te je opremljen motornom crpkom, monitorom i pjenom. Ukupna vrijednost njegove izgradnje i opreme iznosi 100 tisuća eura, od kojih je pola financirao Grad Trogir, a pola Županija splitsko-dalmatinska.

Inicijativu za njegovom nabavom potaknuo je DVD Trogir, a potrebu su prepoznale lokalna zajednica i Županija. Nazočnima u trajektnoj luci najprije se obratio Tonči Barada, predsjednik DVD-a, koji je podsjetio na to da trogirski vatrogasci ove godine obilježavaju 120 godina djelovanja.

- Pred nama je protupožarna sezona, pripremamo se za ljetne požare kako bismo spremno dočekali sve izazove i zato je ovo plovilo došlo u pravo vrijeme. Želja nam je da ono bude na korist otočanima u bilo kojoj opasnosti, pa i u nekim humanitarnim akcijama - zaključio je Barada, otkrivši zanimljivost da je taj DVD znakovito 1933. godine nabavio prvu motornu vatrogasnu pumpu, 1953. prvo navalno vozilo, a 2023. prvo vatrogasno plovilo.

Marko Vidović, zapovjednik DVD-a, kazao je da će i dalje radi što bolje sigurnosti od požara na otocima biti stacionirana vatrogasna vozila. Govoreći o karakteristikama plovila, rekao je da kada se uklone nasloni sa sjedalica, u brod se mogu postaviti nosila za unesrećene kojima se mogu prebaciti s otoka do kopna za svega 11 minuta.

- Ovo je još jedan korak naprijed u unaprjeđenju protupožarne zaštite na našem području, u koju smo proteklih desetak godina uložili značajna sredstva. Osnovali smo JVP, nabavili dva nova vozila, sada eto i plovilo, a u tom smjeru nastavit ćemo i dalje - istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić, zahvalivši vatrogascima na predanom radu i suradnji.

U ime VZSDŽ-a obratio se zapovjednik Ivan Kovačević, koji je pohvalio suradnju Grada Trogira i DVD-a Trogir, a župan Blaženko Boban je dodao da novo plovilo možda jest malo, no izuzetno je veliko u smislu njegove važnosti za otoke te njihove žitelje.

Prezentaciju su sa zanimanjem pratili građani koji su se zatekli u luci te žitelji Drvenika, među kojima je bila Lovorka Kostović, predsjednica MO Drvenika Velog, apostrofirajući da je sigurnost najelementarnija potreba čovjeka, posebno kada se radi o požaru i vatri te da je taj brod namijenjen tome. Nediljko Stipić, dugogodišnji predsjednik susjednog MO Drvenika Malog, također nije krio zadovoljstvo nabavom broda, ponavljajući da im je nevjerojatno važan, jer nesavjesnih jahtaša i kupača uvijek se nađe.

28. travanj 2024 16:10