StoryEditorOCM

pomoć na moruU Šibeniku predana brza brodica hitne pomorske medicinske službe

Piše Hina
21. listopada 2023. - 10:00

Šibensko - kninskoj županiji u petak je predana brza brodica hitne pomorske medicinske službe, peta od ukupno njih šest koje je za Ministarstvo zdravstva izgradilo Iskra Brodogradilište, ukupne vrijednosti 10 milijuna eura iz europskih bespovratnih sredstava i državnog fonda.

Riječ je o brodici dugoj gotovo 15 metara koja je, po riječima zamjenika ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimira Škarice, vrhunski opremljena i s vrhunskim voznim karakteristikama, te će biti od velike koriste stanovnicima otoka Šibensko – kninske županije i turistima.

"Brod je u stanju doći do pacijenta i skrbiti o njemu i u najgorim mogućim vremenskim uvjetima, u kojima nekad nismo mogli ni isploviti. Dosad smo koristili brodove policije i Lučke kapetanije, a sada možemo brinuti o pacijentu pri velikim brzinama i nevremenu", kazao je Škarica

Brodicom će upravljati medicinski djelatnici koji su obučeni za njezino korištenje i koji kontinuirano prolaze edukaciju kako bi išli u korak s novim zdravstvenim tehnologijama za brodove, helikoptere i vozila.

Brodica ima tri člana posade, može primiti devet osoba, pacijenata i liječničkog osoblja, a u slučajevima spašavanja i do 35 osoba. Konstruirana je s funkcijom samoispravljanja pa se u ekstremnim vremenskim uvjetima, u slučaju prevrtanja, sama vraća u radni položaj i nastavlja plovidbu, pri čemu se automatski isključuju pogon i elektronika.

Svečanoj primopredaji brodice u Kući umjetnosti Arsen nazočio je zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, koji je istaknuo da se hitna medicinska služba vodi ABC protokolom zbrinjavanja hitnih pacijenata.

"Vrijeme je jako važno u hitnoj medicini, zato će brodica značajno povećati preživljavanje pacijenata i kvalitetu liječenja", poručio je Važanić dodajući da se sinergijskim djelovanjem kopnenih, zračnih i pomorskih snaga omogućuje zbrinjavanje hitnih stanja unutar "zlatnog sata", koji dokazano povećava šanse za preživljavanje za 30 do 50 posto.

Ovo je još jedan korak do isporuke svih šest brodica, što će biti dovršeno do kraja godine. Uspješnost projekta ne mjeri se novcem već brojem spašenih života. Od porinuća prvog broda zabilježeno je 29 hitnih intervencija kojima su spašeni životi, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Do sada su brodice isporučene u Zadru, Dubrovniku, Rabu i Malom Lošinju.

18. lipanj 2024 03:36