StoryEditorOCM

kako do koncesije?U lučici ispred hotela planiraju postaviti šankove i plutajuće pontone s baldahinima, a plaža nema sanitarni čvor, pa čak ni atest za vodu i struju!

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
21. srpnja 2022. - 10:04

Nedavno smo pisali tekst o davanju koncesije u lučici i plaži hotela "Dalmacija" u Makarskoj ''Imperial Rivijeri'', i kao i većina Makarana se upitali na koji način i pomoću koje magije će Skupština Splitsko-dalmatinske županije "Imperialu" uopće dodijeliti koncesiju nad lučicom "Dalmacija" i plažom.

Opet ponavljamo, Županijska skupština u travnju je usvojila odluku o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – privezišta i plaže na predjelu ispred hotela "Dalmacija".

Inicijativu za provođenje javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru na plaži i lučici hotela "Dalmacija" podnijelo je društvo "Imperial Riviera", kojem je ugovor o koncesiji za lučicu istekao 31. svibnja 2021., ali još imaju koncesiju nad plažom, do 2025. godine.

Može li jednostavnije?

"Imperial", koji još čeka koncesiju i za plažu i lučicu, i to na 10 godina, na predjelu ispred hotela "Dalmacija", na plaži namjerava postaviti tri šanka od po 15 metara četvornih, dva plutajuća pontona s baldahinima, 45 suncobrana, 95 ležaljki, 25 baldahina.

U lučici ''Imperial'' namjerava instalirati 10 SUP daski, tri glisera, tri jet-skija, pet pedalina, osam kajaka, pet vodenih bicikala, te tri štanda za prodaju sportskih usluga i aktivnosti, iznajmljivanje vodenih rekvizita i prodaju konfekcijske trgovačke robe.

Međutim, prema važećim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada Makarske iz 2020., ali i po prijedlogu izmjena i dopuna plana iz ove godine, luka ispred "Dalmacije" navedena je kao sportska luka, a ne luka posebne namjene za gospodarsko korištenje.

Međutim, lani je ''Imperial Riviera'' od Grada Makarske dobila lokacijsku informaciju prema kojoj lučica više nije sportska, već je privezište od lokalnog značenja. Potom smo Županijskom odjelu za pomorstvo i turizam postavili jednostavno pitanje: "Na koji način i pomoću koje magije će Županijska skupština 'Imperialu' uopće dodijeliti koncesiju nad lučicom 'Dalmacija' i plažom?".

I odgovor nam je stigao, a u njemu su nas uputili na proučavanje niza zakona i pravilnika kao da smo odvjetnici, a ne novinari, i kao da nam se nije moglo pojasniti jednostavnijim načinom.

Dakle, kako kazuju iz Županijskog odjela, pravni temelj za dodjelu ove koncesije je članak 17. stavak 1. i članak 18. stavka 1. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i članak 14. stavka 1. Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru.

– Županijska skupština na 9. sjednici, održanoj 11. travnja 2022., donijela je Odluku o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – privezišta i plaže na dijelu k.o. Makarska – Makar, predio ispred hotela "Dalmacija", grad Makarska, a uz pribavljeno mišljenje Stručnog tijela za koncesije na pomorskom dobru u županiji od 31. ožujka 2022. godine.

Po zaprimanju inicijative, Županijski upravni odjel za turizam i pomorstvo je po službenoj dužnosti zatražio uvjete/suglasnost/mišljenja od javnopravnih tijela i to Grada Makarske, Ministarstva gospodarstva, Konzervatorskog odjela u Splitu, Lučke kapetanije u Splitu, Općinskog državnog odvjetništva, Županijskog državnog odvjetništva.

Planirani obuhvat koncesije u skladu je s odredbama PPUG-a Makarska, a sve u svezi s lokacijskom informacijom od 15. veljače 2021., izdanom od Grada Makarske, gdje je u točci II, posebno označeno kao privezište od lokalnog značaja – kazuju iz Odjela za turizam i pomorstvo, uz napomenu da je vezano uz iznajmljivanje jet-skijeva i glisera unutar privezišta, Lučka kapetanija u Splitu izdala svoje uvjete od 16. veljače 2022. godine.

Vladina Uredba

– Planirana koncesija na pomorskom dobru uključivala bi obavljanje lučkih djelatnosti (prihod od priveza, odveza, vode, struje, godišnjeg veza, tranzitnog veza i ostalih usluga) i iznajmljivanje brodica i jahti unutar luke posebne namjene – nautičkog turizma – privezišta te turističkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti unutar plaže. Isto tako ističemo, da je Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru propisano da se luke nautičkog turizma dijele u dvije skupine, i to sidrišta i privezišta te marine.

Na predmetnom području se Uredbom Vlade od 8. kolovoza 2002. utvrdila granica pomorskog dobra na dijelu k.o. Makarska, predio između hotela "Park" i lučice hotela "Dalmacija" i Odlukom o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja privezišta na dijelu k.o.Makarska od Županijskog poglavarstva utvrdilo se lučko područje – kazuju iz Županijskog odjela, uz dodatak da je budući koncesionar ovlašten i dužan u roku ne duljem od 36 mjeseci od dana sklapanja ugovora o koncesiji ishoditi uporabnu dozvolu ili drugi jednakopravni akt na temelju Rješenja o odobrenju za izgradnju od 25. lipnja 1969., a sve sukladno Mišljenju Grada Makarske od 14. ožujka 2022. godine.

– Kao što je vidljivo iz Zahtjeva za utvrđivanje minimalnih uvjeta drugih objekata za pružanje usluga veza i smještaja plovnih objekata nautičkog turizma, jedan od uvjeta da bi se mogli utvrditi minimalno tehnički uvjeti je imati potpisan ugovor o koncesiji na pomorskom dobru. Utvrđivanje minimalnih uvjeta je upravni postupak te je u ovom trenutku nemoguće prejudicirati upravnu stvar. Završno, u svakom slučaju budući koncesionar će se morati pridržavati svih uvjeta propisanih zakonskim i podzakonskim aktima – kazali su iz Županije.

Međutim, cijelo ovo dopisivanje s Odjelom za turizam i pomorstvo, nije nas omelo pa smo pomno pročitali njihove odgovore, ali i po stoti put županijsku namjeru o davanju koncesije nad lučicom i plažom hotela "Dalmacija". Pa da krenemo redom. U Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, u člancima na koje su nas uputili, navodi se da se ''koncesija za gospodarsko korištenje pomorskog dobra daje na temelju provedenoga javnog prikupljanja ponuda.

Koncesija za posebnu upotrebu pomorskog dobra daje se na zahtjev. Za dobivanje koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra iz stavka 1. ovoga članka pravna i fizička osoba mora biti registrirana za obavljanje gospodarske djelatnosti za koju traži koncesiju.

Dakle, iz svih zakona, članaka i stavaka koje su nam naveli, nigdje nije jasno kako je moguće u sportskoj lučici, koja je po zahtjevu ''Imperial Rivijere'' postala privezište, iznajmljivati glisere, jet-skijeve i ostale sadržaje, i to na pomorskom dobru koje nema nikakve minimalno tehničke uvjete pa čak ni sanitarni čvor ni ateste za vodu i struju, već jednu gumu iz koje istječe voda.

Svatko o svom resoru

Nadalje, ŽDO Split i ostali nisu ulazili u vrstu lučice niti su išta navodili o minimalnim tehničkim uvjetima, već je svako od ovih tijela dalo mišljenje vezano za njihov resor. Tako je ŽDO Split kazao da Upravni odjel za turizam i pomorstvo izvješćuje kako se ne vode upravni i sudski postupci vezano za pomorsko dobro koje je predmet koncesije, odnosno prema njihovim saznanjima ne postoje zapreke za pokretanje postupka davanja koncesije.

Ministarstvo gospodarstva navelo je da, uvidom u upisnik zaštićenih područja, područje koje se namjerava dati u koncesiju nije zaštićeno područje prema Zakonu o zaštiti prirode. Očitovala se i Lučka kapetanija Split i ime Ministarstva mora, te navodi da ''postavom i korištenjem novih objekata turističke, trgovačke i ugostiteljske namjene, ne smije biti ugrožena sigurnost plovidbe, kao i okoliš predmetnog dijela pomorskog dobra.

Plažu je potrebno urediti i koristiti u skladu s Pravilnikom o vrstama morskih plaža i uvjetima koje moraju zadovoljavati uz posebnu namjenu na obvezu ograđivanja morskog akvatorija plutajućom branom tijekom sezone kupanja. U slučaju ljetnih požara, kada bi se širi morski akvatorij koristio za slijetanje kanadera, ne smiju se obavljati nikakve aktivnosti sa sredstvima na tom području. Luku je potrebno urediti i koristiti u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama uz posebnu napomenu izrade Pravilnika o redu u luci''.

Nadalje, Grad Makarska je dostavio pozitivno mišljenje vezano za postavljanje tri šanka do 15 metara četvornih i dva plutajuća pontona s baldahinima ukupne površine 32 metra četvorna. Općinsko državno odvjetništvo Split očitovalo se o koncesiji, ali samo vezano za njihov resor, pa tako napominju da ''u evidencijama ODO-a Split do sada nisu evidentirani postupci koji bi se vodili u odnosu na nekretnine vezane za pomorsko dobro.

Konzervatorski odjel u Splitu dao je mišljenje da ''na predmetnom području nema zaštićenih kulturnih dobara te se na njega ne odnose odredbe Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara''. Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Makarske dao je lokacijsku informaciju prema kojoj su na ''manjem privezištu ispred hotela 'Dalmacija', infrastrukturni sustavi i mreže označeni kao privezište od lokalnog značaja''.

Samo usluge veza

Iz Županije nam ponovno navode da je planirani obuhvat koncesije u skladu s odredbama prostorno-planske dokumentacije PPUG-a Makarska, ali uvidom u njega navedeno je kako je lučica "Dalmacija" sportska lučica. Nadalje, 9. prosinca 2019. objavljen je Pravilnik o kategorizaciji luka nautičkog turizma i razvrstavanju drugih objekata za pružanje usluga veza i smještaja plovnih objekata.

Danom stupanja na snagu pravilnika, prestaje važiti Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji luka nautičkog turizma iz 2008. godine. Najveću novost predstavlja odredba prema kojoj je marina jedina luka nautičkog turizma, što znači da sidrište, odlagalište plovnih objekata i suha marina više nisu luke nautičkog turizma. Nautičko sidrište, nautičko privezište, odlagalište plovnih objekata i suha marina, od sada su isključivo drugi objekti za pružanje usluga veza i smještaja plovnih objekata.

Prema ovom pravilniku, u nautičkom privezištu se ne mogu pružati usluge smještaja i ostale usluge za potrebe turista, već isključivo usluge veza. Svi objekti u kojima se pružaju usluge veza i smještaja plovnih objekata moraju imati zadovoljene minimalne uvjete za obavljanje djelatnosti. Minimalni uvjeti odnose se i na infrastrukturu i zbrinjavanje otpada te sanitarne čvorove za turiste.

Dakle, lučica "Dalmacija" koja se u PPUG-u Makarska vodi kao sportska, a koju je Grad Makarska ''nazvao'' privezištem od lokalnog značaja, nema nikakve minimalne tehničke uvjete, a kamoli sanitarne čvorove. Lučica "Dalmacija" nema ishodovane ateste za vodu i struju, a vodom se napajaju preko gume, i to su se spojili na hidrant.

Stoga, lučica "Dalmacija" može isključivo, kao i dosadašnjih godina, služiti za privez brodova i to tek kada pribavi minimalne tehničke uvjete, koji su navedeni Pravilnikom o kategorizaciji luka nautičkog turizma s kojim se lučica nije uskladila od 1969. kada je sagrađena, niti se uskladila do 2021. kada je ''Imperialu'' istekla koncesija, niti kada se nedavno obnavljao hotel "Dalmacija", a nikako za iznajmljivanje jet-skijeva, glisera, pedalina, jedrilica, kajaka i vodenih bicikli, niti na mulu smije biti slip za porinjanje plovila u more.

25. travanj 2024 08:52