StoryEditorOCM

globalna inicijativaStop zagađenju, postajemo ‘plastic smart city‘! Dubrovnik će u suradnji s partnerima pokrenuti pilot projekt

Piše Gabrijela Bijelić
23. ožujka 2021. - 12:56

Grad Dubrovnik se u srpnju 2020. godine priključio globalnoj inicijativi smanjena korištenja jednokratne plastike, a projektom Plastic Smart Cities Croatia Grad Dubrovnik obvezao se smanjiti svoj plastični otisak prestankom korištenja jednokratne plastike te sprečavanjem dotoka plastike u prirodu do 2030. godine.

Za održivi razvoj

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita i međunarodna organizacija World Wide Fund for Nature (WWF) Mediterranean potpisali su sporazum o suradnji s Gradom Dubrovnikom u projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru. Budžet projekta je 322.500 kuna (43.000 eura), a bespovratna sredstva dostupna Gradu Dubrovniku iznose 39.750 kuna.

Projekt predstavlja i nastavak djelovanja Grada Dubrovnika u smjeru poticanja održivog razvoja i razvoja održivog i odgovornog turizma na području grada. Dubrovnik ima 42 tisuće stanovnika, a u uvjetima prije pandemije ostvaruje preko 4 milijuna noćenja godišnje.

Veliki dotok turističkog prometa predstavlja značajan pritisak na korištenje prirodnih resursa i gospodarenje otpadom u gradu. Pridruživanjem Inicijativi, Dubrovnik kao vodeći hrvatski turistički grad želi pridonijeti smanjenju vlastitog plastičnog otiska i postaviti primjer drugima.

Projekt Plastic Smart Cities Croatia traje dvije godine, a u tom razdoblju predviđene su aktivnosti u cilju smanjenja plastičnog otiska, implementacijom mjera za smanjenje ili prestanak korištenja jednokratne plastike u različitim segmentima društvenog života Grada i bolje gospodarenje otpadnom plastikom.

Grad Dubrovnik će u suradnji s partnerima razviti Plan za implementaciju ovih mjera te pokrenuti pilot projekt s ciljem da se zagađenje plastikom smanji za 30 posto u roku od dvije godine. Od priključenja ovoj inicijativi i pokretanja projekta izrađena je analiza postojećeg sustava gospodarenja plastikom s analizom stanja gradskom području.

'Plastic free' eventi

Pristupilo se izradi Nacrta Akcijskog plana koji je završen sredinom ožujka ove godine, a krajem mjeseca održat će se sastanak predstavnika ustanova, trgovačkih društava i upravnih odjela Grada Dubrovnika s ciljem usklađivanja Plana s očekivanjima, potencijalima i mogućnostima svih uključenih aktera. Potom će uslijediti i predstavljanje finalnog Akcijskog plana s mjerama za implementaciju u narednom razdoblju.

Među aktivnostima koje je Grad Dubrovnik prihvatio provesti u okviru projekta ističu se osnaživanje kapaciteta ključnih dionika (gradska uprava, komunalna društva, obrazovne institucije, obrtnici...) u lokalnoj zajednici za uspješnu primjenu „plastic smart cities“ alata i preporuka te podizanje razine svijesti građana o održivom gospodarenju otpadom i utjecaju lošeg gospodarenja plastikom na more, što će se provesti održavanjem „plastic free“ događaja i javnih tribina.

Konačno, cilj je ojačati suradnju Grada Dubrovnika s organizacijom World Wide Fund for Nature i drugim ključnim nacionalnim dionicima radi poticanja smanjenja plastičnog otiska u Republici Hrvatskoj.

Unatoč dosadašnjim naporima koje je Republika Hrvatska uložila u smanjenje plastike, potreban je snažniji angažman na svim razinama vlasti, kao i doprinos pojedinaca čija okolišna odgovornost također ima ključnu ulogu u rješavanju ovog problema.

Zajedno protiv onečišćenja


Kako bi motivirali gradove diljem svijeta na smanjenje zagađenja plastikom, WWF je pokrenuo inicijativu Plastic Smart Cities. Ciljevi joj se podudaraju s Globalnim ciljevima održivog razvoja https://plasticsmartcities.org/.

Opasnost za ljude i okoliš


Kroz provedbu projektnih aktivnosti radit će se i na podizanju svijesti građana grada Dubrovnika o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja. Ono negativno utječe na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi.

Deseti na Mediteranu


U Hrvatskoj se svake godine stvara 400 kilotona plastičnog otpada, odnosno u prosjeku 96 kilograma plastike po stanovniku. Među 22 mediteranske zemlje u regiji, Hrvatska je deseti najveći proizvođač plastičnih proizvoda.

19. travanj 2024 07:39