StoryEditorOCM

priznanjeSplićani nagrađeni za promicanje tehničke kulture u brodomodelarstvu i jedrenju u IOM klasi

Piše M. I.
7. lipnja 2023. - 14:38

Dodijeljene su nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2022. godinu, a među nagrađenima su i troje Splićana, te jedna splitska udruga.

Nagradu HZTK za životno djelo je dobio Martin Olujić, umirovljeni učitelj tehničke kulture i fizike, koji trenutno obnaša dužnost predsjednika Zajednice tehničke kulture grada Splita. Nagrađen je za znakovit i trajan doprinos stručnom, pedagoškom i organizacijskom djelovanju u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske. Olujić je cijeli radni vijek posvetio obrazovanju djece, posebice na polju tehničke kulture, u prvom redu kao učitelj tehničke kulture i fizike, a potom i kao ravnatelj OŠ Kman-Kocunar.

U brojnim radionicama koje je osmislio, organizirao i proveo tijekom godina, djeca su stjecala znanja i vještine iz raketnog i zrakoplovnog modelarstva, brodomodelarstva, fotografije, robotike, elektronike i elektrotehnika, programiranja i automatike i maketarstva.

image

Martin Olujič

Jedna od godišnjih nagrada HZTK za prošlu godinu je dodijeljena i Josipu Marasoviću, članu Jedriličarskog kluba Zenta, u kojemu on djeluje kao instruktor i voditelj programa jedriličarskog modelarstva za djecu i mlade. Nagrađen je za promicanje i unapređenje tehničke kulture i jedriličarskog modelarstva u udrugama tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, te ostvarene zapažene rezultate u radu s djecom i mladima.

Marasović je voditelj klase DF65 za Hrvatsku, te je zadužen za osiguravanje neometanog rada klase, razvijanje novih programa na temelju ostvarenih rezultata i svih aktivnosti unutar klase, podnošenje radnih verzija svih programa na odobravanje i povećanje broja primarnih korisnika - djece i mladih, instruktora i mentora. Član je i Izvršnog odbora međunarodne organizacije IOMICA koja upravlja IOM klasom, te je jedan zaslužnijih za izvrsnu organizaciju Svjetskog prvenstva IOM klase koje je u jesen prošle godine održano u Rogoznici.

Godišnju nagradu HZTK za pojedince je dobila i Maja Prgomet, višestruko nagrađivana fotografkinja i fotoreporterka, prva žena na čelu Foto kluba Splita u 111 godina dugoj povijesti te udruge. Nagrada joj je dodijeljena za doprinos promicanju i unapređivanju fotografije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, te za međunarodnu promidžbu hrvatske fotografije. Prgomet je jedna od osnivačica fotografskog natjecanja "Split fotomaraton", osnivačica splitskog festivala fotografije "Split Format", voditeljica globalne humanitarne inicijative "Help Portrait" za Split, osnivačica prvog splitskog međunarodnog salona fotografije "SPLIT FOTO SALON" te jedna od organizatorica "Splitske.tiramole" – izložbe mladih neafirmiranih fotografa. Njezine fotografije objavljivane su u gotovo svim domaćim časopisima, novinama i portalima, a u prošloj godini su objavljivane i u vodećim međunarodnim medijima. Od brojnih aktivnosti u kojima sudjelovala u 2022. godini, ističe se njena treća samostalna izložba pod nazivom "One nisu stale", postavljena u galerijama u Rijeci, Pločama i Vinkovcima. Izložba je nastala u okviru kampanje koju provodi udruga Caspera, pokrenute s namjerom osvještavanja društva o životima žena liječenih od karcinoma.

image

Maja Prgomet

Godišnja nagrada HZTK za pravne osobe je za prošlu godinu dodijeljena i Jedriličarskom klubu Zenta i to za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, posebice unapređivanju jedriličarskog modelarstva.

JK Zenta je tijekom 2022. godine ostvario niz značajnih uspjeha na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Kao rezultat brojnih organizacijskih napora te uz potporu institucija, Klub je početkom godine otvorio svojevrsni centar izvrsnosti i cjeloživotnog obrazovanja unutar jedriličarskog modelarstva – Nacionalni centar jedriličarskog modelarstva u Zenti. Tijekom prošle godine, u Centru su održana brojna događanja, predavanja i radionice za djecu i mlade. U istom razdoblju su članovi kluba potvrdili svoju individualnu i timsku dominaciju na nacionalnoj razini. Izvrsne rezultate su polučili i na velikim međunarodnim natjecanjima: zauzeli su 1. i 8. mjesto na IOM Open Malta, 1. i 4. mjesto na IOM Open Mađarska, 2. mjesto na IOM Open Španjolska, te 1., 2., 3. i 5. mjesto na PreWorlds Rogoznica, sve u kategoriji jednometarskih jedrilica.

image

Josip Marasović s polaznicima 

19. travanj 2024 12:42