StoryEditorOCM

cirkus ide daljeSmijenjena Uprava Jadroplova, poništava se javni poziv za dokapitalizaciju! Novi predsjednik Ivan Pavlović: Razmišljam o disperziji splitske flote

Piše Damir Tolj
4. rujna 2021. - 18:55

Cirkus s dokapitalizacijom splitskog "Jadroplova", provedenom, pa osporenom, nastavak je dobio kadrovskom smjenom: platili su brodarovi menadžeri.

Upravno vijeće državnog Centra za restrukturiranje i prodaju, prihvatilo je prijedlog ravnatelja Milana Plećaša za opoziv Branimira Kovačića, predsjednika "Jadroplovove Uprave, i Marija Radačića, člana Uprave splitske brodarske kompanije.

U dokumentu objavljenom na mrežnim stranicama CERP-a, stoji da Upravno vijeće zadužuje Centar da predloži Nadzornom odboru "Jadroplova" smjenu navedenih menadžera i da predloži imenovanje kap. Ivana Pavlovića iz Ploča za novog direktora splitske tvrtke.

Epilog je to priče o dokapitalizaciji i upisu novih dva milijuna tvrtkinih dionica najniže tražene cijene od 25 kuna. Javni poziv trajao je od 25. srpnja do 20. kolovoza, Uprava društva trebala je samostalno odlučiti koje ponude će prihvatiti, temeljem prethodne suglasnosti Nadzornog odbora i skupštinskih dokumenata. Menadžement je proveo natječajnu proceduru i odabrao 12 ponuda, koje su poslali investicijski fondovi, tvrtke i pojedinci.

Predložili su bili podizanje cijene na 26 kuna po dionici, što je "Jadroplovu" trebalo donijeti nešto više od 40 milijuna kuna svježeg kapitala, budući da su prihvaćene ponude investitora za ukupno 1,58 milina dionica, umjesto planirana dva milijuna.

Međutim, kod nas dosad nezabilježeno, četvoro od pet članova Nadzornog odbora tvrtke, i to oni koji predstavljaju državu - koja je vlasnik 70 posto kompanije - osporilo je naknadno Upravi "Jadroplova" prethodnu suglasnost za samostalan odabir ponuditelja, tvrdeći da su menadžeri mijenjali tekst javnog poziva ulagačima i da je zbog rasta vozarina na svjetskom tržištu vrijednost "Jadroplova" sada mnogo veća od prethodnih procjena.

Drugim riječima, da je minimalna cijena za nove dionice preniska. Pa su odlučili cijeli proces poništiti. No, Vesna Gudelj, predsjednica Nadzornog odbora tvrtke i šefica "Jadroplovova" računovodstva, poručuje da je skup nadzornika nelegalan i da njihove odluke nemaju pravnog učinka.

O spornoj dokapitalizaciji i cijenama u Slobodnoj Dalmaciji nekidan je prvi govorio Zvonko Toula, bivši direktor "Jadroplova", iznoseći konkretnu računicu, temeljenu na poslovnim knjigama splitskog brodara i analizama tržišta najma brodskog prostora koje svakodnevno prate specijalizirani svjetski časopisi i servisi.

image
Ante Čizmić/ Cropix

Ostalo je nejasno zašto su nadzornici reagirali tek aposteriori, zašto se nisu javili prije, budući da su tekst javnog poziva i sve ostale informacije o dokapitalizaciji imali na vrijeme. Po svemu sudeći - iako to CERP ne otkriva, pa ne odgovara ni na naše upite - država kao većinski vlasnik odustaje od provedene dokapitalizacije. No, to je teško tvrditi i ostaje upitno što će biti s već odabranim ponuđačima.

Hoće li sve biti povučeno i hoće li se ići u novi krug upisa dionica? Prilično neozbiljno po standardima poslovnog svijeta, moguće štetno i po repitaciju nekoć prestižnog splitskog brodara.

Trgovanje "Jadroplovovim" dionicama na zagrebačkoj burzi privremeno je obustavljeno. Novih službenih obavijesti o dokapitalizaciji i odabranim ponuđačima nema. Zadnja cijena po kojoj se trgovalo vrijednosnicom je 56 kuna.

Što će biti zadatak novog direktora - tek ćemo ustanoviti.

- Koliko sam ja shvatio, država je kao većinski vlasnik odustala od dokapitalizacije koju je provela dojučerašnja Uprava. Kako sam razumio, nisu imali ovlaštenje za provođenje ovakve dokapitalizacije, a upitna je bila i najniža tražena cijena, budući da tvrtka danas vrijedi više zbog rasta vozarina. Sve će se još vidjeti. Ali, "Jadroplovu" treba dokapitalizacija i možda bi bilo dobro da se uključe naši mirovinski fondovi - rekao nam je kap. Ivan Pavlović u subotu popodne.

Najprije će vidjeti kakvo je stanje u kompaniji. Prema njegovim riječima, u domaćem pomorskom brodarstvu ostala su davna razmišljanja s orjentacijom na jednostavnije tipove brodova, što bi trebalo mijenjati. U tom smislu, Pavlović razmišlja o disperziji splitske flote koju danas čine brodovi za prijevoz sipkih tereta.

Kap. Ivan Pavlović rođen je 1953. godine u ljubuškim Studencima u Bosni i Hercegovini. Živi i radi u Pločama. Završio je Pomorski fakultet u Dubrovniku i kapetan je duge plovidbe. Bio je na čelu pločanske luke, a neko vrijeme i ministar pomorstva i veza u Vladi Republike Hrvatske.

image
Branimir Kovačić, predsjednik uprave tvrtke Jadroplov je postao bivši
Tom Dubravec/Cropix
17. travanj 2024 22:28