StoryEditorOCM

stigla presudaSlovenski ribari dobili milijunske kazne zbog lova u hrvatskom dijelu Piranskog zaljeva

Piše OM
18. lipnja 2024. - 13:32

Slovenski ribari dobili su kazne u iznosu od 3,4 milijuna eura zbog ribarenja u hrvatskom dijelu Piranskog zaljeva. Slovenska vlada preuzela je jamstvo za pokriće ovih kazni, odbijajući prijedlog Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše da Slovenija odmah plati kazne Hrvatskoj. SDS smatra da bi takva odluka implicirala priznanje crte razgraničenja na polovici zaljeva, piše Istarski.hr.

Iako slovenski ribari ne očekuju da će kazne biti naplaćene zbog dobrih odnosa između Slovenije i Hrvatske, te bi naplata stvorila velike probleme ribarima s obje strane. Europski sud za ljudska prava nedavno je presudio protiv slovenskih ribara, dok se još čeka odluka za hrvatske ribare.

Ribolov u Piranskom zaljevu, na teritoriju koji obje strane smatraju svojim, gotovo da ne postoji bez policijske pratnje. Svakodnevno barem jedna hrvatska ribarica ulazi u vode koje Slovenci smatraju svojima.

Robert Radolović, ribar iz Izole, izjavio je za slovenski list Delo: “Mi ribari se, nažalost, nalazimo između. To se može povlačiti još 20 ili 40 godina.” Slovenski ribari su zadovoljni što im vlada garantira plaćanje kazni, dok SDS predlaže plaćanje svih kazni unutar 30 dana, čak i onih koje još nisu pravomoćne.

18. lipanj 2024 13:37