StoryEditorOCM

PRVI KORAKSindikat pomoraca Hrvatske traži pregled Jadrolinijinih brodova od međunarodnih institucija

Piše OM
3. listopada 2024. - 10:22

Zbog nedostatka izvješća o incidentu na trajektu Lastovo, Sindikat pomoraca Hrvatske je odlučio zatražiti reakcije međunarodnih institucija.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na to da nakon skoro dva mjeseca nismo dočekali izvješće DORH-a, AIN-a niti MMPI o rezultatima istrage nakon tragedije na trajektu Lastovo, SPH je, kako smo i najavili, zatražio reakcije međunarodnih institucija.

Tijekom zatišja ponovno su lansirane teze o isključivoj krivici posade trajekta Lastovo za tragediju koja se dogodila što smatramo nedopustivim i sramotnim jer kompanija nije omogućila niti minimalni sustav kontrole i sigurnosti pri izvođenju rizičnih radova.

Prvi korak je zamolba  PSC-u u Anconi da provjeri usklađenost s međunarodnim standardima SOLAS i ISM konvencije, pregled brodske opreme i sustava  s posebnim naglaskom na moguće rizične sustave te implementaciju sustava održavanja i popravaka.

SPH je o poduzetim koracima informirao MMPI a ministar je, očekivano, o tome hitno obavijestio Upravu Jadrolinije i “reprezentativni” sindikat te su krenule uobičajene i očekivane reakcije i teze kako “Sindikat pomoraca Hrvatske pokušava srušiti Jadroliniju”.

Za Sindikat pomoraca Hrvatske pojam “Jadrolinija” nije trenutni – dokazano nesposobni predsjednik Uprave i njegovi sateliti već  je “Jadrolinija” najveća i najvažnija hrvatska brodarska kuća koja zapošljava preko 1300 pomoraca i 500 radnika. “Jadrolinija” mora postavljati visoke standarde sigurnosti pomoraca, putnika i brodova te na takav način zaštiti hrvatsku kabotažu od jeftine i nekvalitetne konkurencije", stoji u priopćenju SPH-a.

03. listopad 2024 10:22