StoryEditorOCM

‘šetnica‘ na krknjašimaSa 150 tona materijala nasuli škrape: dobili smo fotografije s Drvenika Velog, sličnih motiva nagledali smo se kroz godine...

Piše Damir Tolj
8. lipnja 2021. - 11:24

Evo fotografija kakve nas muče već dugo: ove koje gledate su s Drvenika Velog, ali sličnih motiva nagledali smo se kroz godine širom jadranske obale i otoka: more nasipa tko god stigne. Često i uz znanje svih mogućih razina javne vlasti. Ah...

Fotografije koje smo dobili e-mailom nastale su prije nekoliko dana, pa nam nije bilo druge nego nazvati mjesne glavare i raspitati se kod njih.

Kako čujemo od Ive Lučina, predsjednika Mjesnog odbora Drvenik Veli, radi se o Krknjašima, poznatoj lokaciji na istočnoj strani otoka, koja gleda prema Splitu, a Trogir je slijeva. Obala je na tom mjestu stjenovita.

- Preko puta je otočić Mali Krknjaš ili Mali Školj. Prije 15 dana pojavio se brod sa 150 tona tucanika koji je iskrcan na obalu i nasut u obliku šetnice široke barem tri metra - kazao nam je Lučin.

Tom šetnicom dugom možda i sto metara može se sada proći i autom, čak i kamionom. Nalazi se pred privatnim restoranom.

Nasute škrape

Prije nekoliko dana, stigao je još jedan brod s novih 150 tona tucanika - o čemu svjedoče naše fotografije - i radnici su nasuli dio od šetnice do mora.

Taj pojas od šetnice do mora širok je možda i desetak metara. Drugim riječima, nasute su škrape i stijene. Navodno se to radilo i dosadašnjih godina, budući da morske struje i južni vjetrovi zimi sve nasuto raznesu. Pa se uoči sezone nasipa ponovno.

Tko to nasipa i tko je vlasnik obližnjeg restorana, nismo uspjeli doznati od predsjednika Mjesnog odbora. Kaže čovjek da ni sam ne zna. Ali dodaje da trogirske gradske vlasti, a Trogiru pripada i drvenički Mjesni odbor, odavno sve o nasipanjima znaju.


- Sve je prijavljeno nadležnim službama u Gradu Trogiru, ali i sve druge institucije znaju: u splitskoj Lučkoj kapetaniji, u Županiji i slično, govore nam predstavnici otočnih vlasti.

Prema riječima ljudi s Drvenika, taj prekrasni otok trogirskog akvatorija nerijetko napadaju divlji graditelji na razne načine, a Mjesni odbor s tim se ne može samostalno nositi.

Mogu tek pisati dopise i prijave raznim tijelima, inspekcijama, kapetanijama, županijama i slično. Znate kako to već kod nas ide...

Ipak, valja očekivati da idućih dana splitska Lučka kapetanija poduzme nešto, možda i Županija splitsko-dalmatinska, budući da se radi o pomorskom dobru, posebno zaštićenom dijelu javnog dobra s ekskluzivnim pravima Republike Hrvatske.

Eto, opet je metodologija ista: dok se službe odmaraju vikendom i blagdanom, "graditelji" ne miruju. Rekli bismo: tucanikom u zdrav mozak...

18. travanj 2024 01:22