StoryEditorOCM

ispred lokrumaRonioce zamijenili roboti: testirana bespilotna podvodna i površinska plovila za čišćenje mora

Piše LORITA VIERDA/DV
13. listopada 2023. - 09:02

Golemi problem otpada u moru i na morskom dnu dosad je ovisio o dobroti ronilaca dobrovoljaca, kupača koji često sami izrone otpad pa ga zbrinu i brojnim neodgovornima koji Jadran neprekidno pune otpadom. Danas smo imali priliku svjedočiti prvom koraku u nadamo se boljoj budućnosti u čišćenju otpada s morskog dna u projektu SeaClear.

Bespilotna podvodna i površinska plovila koja detektiraju i hvataju te odlažu otpad različitih dimenzija i materijala danas su prezentirani u akvatoriju ispred Lokruma uz brojne zainteresirane stručnjake te suradnike i medije. Dobar posao prije finalnog verificiranja odradile su podmornice Sea Cat i Tortuga, dok se na brodu Zrinski, ali i brodu Naše more te na pomoćnom gliseru sve pomno pratilo preko ekrana.

image
Božo Radić/Cropix

Inovativna rješenja umjetne inteligencije ovdje su tek u počecima, otpad kojeg robot-podmornica Sea Cat može uhvatiti zasad je manjih dimenzija, a ciljevi su puno veći - potpuno autonomno funkcioniranje, bez ljudske pomoći i u neograničenom vremenu. Dotad, u tijeku je testiranje SeaClear 2 podmornica, s drugačijim specifikacijama i naprednijim funkcijama.

Projekt SeaClear prijavljen je 2019. godine na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020. te je od ukupno pedeset i šest prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje. Ukupni proračun projekta je iznosio skoro pet milijuna eura, financiran u sto postotnom iznosu iz programa HORIZON 2020. Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri.  

Provedba je započela u siječnju 2020., gdje su se uz zahtjevnu zadaću formiranja prvog autonomnog sustava robota za uklanjanje otpada s morskog dna. Projekt se trenutno nalazi u završnoj fazi i pred završnim izazovom – verificiranjem kompletnog sustava, a sve to upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na demo lokaciji Bistrina i demo lokaciji otoka Lokrum.  

image
Božo Radić/Cropix

Partnerski konzorcij, osim Regionalne agencije DUNEA i Lučke Uprave Hamburg koji su djelovali kao koordinatori predmetnih pilot područja, uključuje stručni tim partnera, od najpoznatije svjetske organizacije koja je isporučila provjereni hardver, tvrtka SST – SubSeaTech (Francuska), pet akademskih institucija, točnije Tehničko sveučilište Delft (Nizozemska) koje ujedno ima ulogu vodećeg partnera, zatim dvije njemačke institucije, Tehničko sveučilište Munich i Fraunhofer CML, Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska) sve s komplementarnom stručnošću u podvodnoj i zračnoj robotici, senzorci, umjetnoj inteligenciji i klasificiranju do automatskog upravljanja i integratora sustava. 

image

X

Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
image
Božo Radić/Cropix
27. travanj 2024 02:37