StoryEditor

najezda u jadranuRibarske mreže pune golemih meduza, ribarima stvaraju velike probleme: ‘Ove promjene mogu biti okidač za masovno razmnožavanje‘

Piše OM
5. siječnja 2022. - 11:02

Opet su ribarske mreže uz sjeverozapadnu obalu Istre pune velikih meduza. Lani se takva najezda dogodila početkom veljače, a sada su se ukazale i ranije.

Premda njihova pojava nije bila uobičajena u zimskim mjesecima, očito se i to mijenja. Ribari zbog velikih meduza, a najvjerojatnije se radi o morskim plućima ili Rhizostoma pulmo, imaju velikih problema u ribolovu. Šakovi su im puni žarnjaka, a zbog ogromne količine ulova nerijetko oštećuju i ribolovni alat. Naime, govore nam da posljednjih dana love i po nekoliko tona meduza, piše Glas Istre.

Iako su lani neki ribari rekli da se u svojoj dugoj karijeri nisu nikada susreli s tako masovnom pojavom meduza zimi, Barbara Sladonja iz Centra za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam nam je, pak, pojasnila da se morska pluća mogu u Jadranu vidjeti cijele godine, ali i da nije uobičajeno da se zimi pojave u tako velikim količinama.

- Valja pojasniti da je meduza samo jedan dio razvojnog ciklusa. Morska pluća kroz svoj životni stadij, koji traje mjesec do mjesec i pol dana, žive i na dnu i u moru. Imaju nekoliko stadija, prvo je riječ o ličinki koja postaje polip na dnu, onda polip opet ispušta male larve, one se pretvaraju u meduze koje plutaju, i zatim opet kreće sve ispočetka. Pojedini dijelovi tog ciklusa, u kojem mi primjećujemo samo ovu fazu kad je meduza, ovise o više faktora, najviše o temperaturi, količini hrane i kisiku. Promjena tih faktora može biti okidač za masovno razmnožavanje, rekla je Sladonja za Glas Istre.

25. lipanj 2022 03:11