StoryEditor

ljetni kutakRadna akcija za Mramornu: ‘Nemamo ništa protiv da se ljudima omogući odlazak busom na kupanje u Split, ali imamo dvije plaže koje nikako da zasjaju‘

Piše Mia Sesartić
15. srpnja 2021. - 09:52
'Kapetan' Mikelić iz Vranjica je osam puta dovozio materijal za kupalište Rebeka Milanović

Prva ovogodišnja radna akcija nasipanja žala na solinskoj plaži Mramorna uspješno je završena, kažu nam organizatori iz Građanske inicijative "Za Mramornu", čiji su članovi poznatiji kao "mramornaši".

– Plaža je vapila za dohranom, ali "mramornaši" su ovog puta bili prepušteni sami sebi pa smo između sebe i skupljali sredstva za akciju pri čemu posebnu zahvalu upućujemo umirovljenicima koji se svakog jutra sastaju na našem kupalištu i koji su nesebično, od svojih malih mirovina, dali svoj prilog za uređenje svoga omiljenoga ljetnog kutka. Uzevši u obzir sve administrativne i tehničke probleme zbog prelaska željezničkih tračnica, a uvijek napominjemo da se to radi na osobnu odgovornost, uvidjeli smo da je jedini adekvatan način dovođenja žala brodom iz Vranjica - kaže Rebeka Milanović, jedna od članica inicijative.

– Šalimo se kako je "okolo uvijek brže", baš kao i nova autobusna linija Bunje – Žnjan. Naravno, nemamo ništa protiv da se ljudima omogući odlazak na kupanje, ali opet nas kopka činjenica da je Solin grad na moru i to s dvije plaže, koje nikako da zasjaju u punom sjaju – poručuju "Mramornaši" te ovim putem zahvaljuju "kapetanu" Anti Milišiću Kalibardovu iz vranjičkih Kučića koji je ustupio svoj brod za prijevoz žala i s osmijehom osam puta preplovio relaciju Vranjic – Mramorna – Vranjic.

image
Mramornaši imaju snažne ruke, ali i veliko srce
Rebeka Milanović

– Na vranjičkoj strani strpljivo su čekali momci iz tvrtke sumještanina, Joška Doljanina, koji je ustupio svoj kamion s kranom te donirao prijeko potrebno žalo. Momci su vješto manevrirali kranom kako bi vreće žala bezbolno spustili na brod pa ovim putem zahvaljujemo Svetokajcu Jošku. Također, koliko je mogao, u novom sastavu, pomogao je i Mjesni odbor Sveti Kajo – naglašavaju naši sugovornici.

Akcija je popraćena dobrim raspoloženjem, smijehom i pjesmom, a članovi inicijative su sredstvima iz zajedničke blagajne organizirali i ručak na plaži, u sjeni čuvene smokve i tamarisa. Zadovoljni izgledom plićaka i većom bistrinom, "mramornaši" su već počeli razmišljati što će dalje.

– U četvrtak, 14. srpnja, u ranojutarnjim satima, pod budnim okom naših "penzića", ronioci iz Ronilačko-ekološkog kluba "Solin" postavit će plutajuću zaštitnu ogradu koju je osigurala Turistička zajednica grada. Cilj je postizanje njihove sigurnosti i zaštite od susreta s brodicama i drugim plovilima, posebno gliserima – navode iz Inicijative.

– Ovog ljeta ćemo se i dalje pouzdati u sebe, vođeni citatom "S velikim ludim srcem možeš sve – bez srca ništa!" Mramornaši još jednom zahvaljuju svima, koji su na bilo koji način, sudjelovali u ovoj radnoj akciji – poručuje Milanović.

image
Ekipa nakon akcije, pala je i marenda
Rebeka Milanović
26. srpanj 2021 23:17