StoryEditorOCM

nove tehnologijeProjekt Splitsko-dalmatinske županije: podvodna baština srednjeg Jadrana u digitalnom katalogu

Piše M. I.
26. svibnja 2023. - 08:08

Splitsko-dalmatinska županija provodi projekt podvodne kulturne baštine kroz digitalni katalog koji će biti predstavljen ovog četvrtka u Palači Milesi u Splitu u 10 sati.

Polazište projekta je srednji Jadran kao jedno od najbogatijih podmorskih područja kako u arheološko-znanstvenom tako i u turističko-prezentacijskom sadržaju. Vodeći se prvenstveno potrebama zaštite podvodnih lokaliteta na promatranom području, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije se kroz "Program sufinanciranja projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine" uključio u pojedine istraživačke kampanje.

Upoznavanje šire javnosti sa rezultatima podvodnih arheoloških istraživanja rezultiralo je izdavanjem kulturno-turističkog vodiča "Podvodna baština Splitsko-dalmatinske županije" u prosincu 2019. godine. Kroz vodič prezentirano je 27 podvodnih lokaliteta i 4 zbirke maritimne arheološke baštine. Slijedom toga, u partnerstvu Splitsko –dalmatinske županije i Hrvatskog pomorskog muzeja Split, realiziran je projekt prezentacije pomorske baštine kroz nove tehnologije, kao dio krovnog projekta "Pomorsko je dobro".

Cilj je bio objediniti podvodna arheološka nalazišta u jedinstveni turistički proizvod koji zasigurno svrstava srednju Dalmaciju na međunarodnu mapu arheološkog turizma. Za potrebe promidžbe projekta postavljene su informativne table u trajektnim lukama u Splitu i Visu te Zračnoj luci Split u Kaštel Štafiliću. Koristeći se modernim tehnologijama natablama su primijenjeni QR kodovi i NFC tehnologija koji upućuju na mapu podvodnih lokaliteta.

image

Brodolom na Hvaru

Božidar Vukičević/Cropix
20. travanj 2024 08:43