StoryEditorOCM

oštećenje na pramcuPosada Ever Givena mogla bi biti uhićena, kapetan surađivao u istrazi. Lloyd’s spreman na gubitak i do 100 milijuna dolara

Piše OM
2. travnja 2021. - 15:07

Indijska posada kontejneraša Ever Given više nije „zatočena“ u Sueskom kanalu, ali bi ipak mogli biti zadržani u Egiptu, navodi Times of India. Moguće je da im prijeti kućni pritvor ili čak kaznene prijave zbog nasukavanja broda, koji je na šest dana zatvorio kanal i uzrokovao milijarde dolara gubitaka, prenosi Pomorac.net.

Posada od 25 članova dobrog je zdravlja, ali je pod stresom zbog nasukavanja.

“Nisu sami i pružit ćemo im podršku kad god bude potrebno, na bilo koji način”, rekao je glavni tajnik indijskog sindikata pomoraca NUSI-a, Abdulgani Serang.

Glavni istražitelj egipatske vlade, kapetan Sayed Sheasha, rekao je u srijedu za Reuters da je kapetan Ever Givena u potpunosti surađivao u istrazi.

Pritisak na istragu o nasukavanju je velik. Predsjednik Uprave Sueskog kanala procijenio je ukupnu ekonomsku štetu na oko milijardu dolara, a pogođeni brodari nastojat će nadoknaditi svoje gubitke putem osiguranja i parnica.

Osiguravatelj Ever Givena, londonski Lloyd’s, priprema se za “veliki gubitak” u rasponu od 100 milijuna dolara. Sueski kanal se već vratio u puni kapacitet i radi danonoćno, ali očekuje se da će sporovi povezani s ovim incidentom trajati još godinama.

Ronilački pregled Ever Givena koji je obavljen u srijedu otkrio je manje oštećenje na pramcu, no osim toga navodno nema drugih očitih znakova oštećenja, navodi AP, a prenosi Pomorac.net.

19. travanj 2024 14:43