StoryEditorOCM

DEVASTACIJA U MAKARSKOJPlaža ispred hotela ‘Romana‘ u rasulu već godinu dana, Grad nemoćan, a inspektorima je sve po propisu, u nasipanju nisu našli nikakve nepravilnosti!?

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
2. veljače 2022. - 15:07

Prije godinu dana devastirana je plaža ispred makarskog hotela "Romana", a Državno odvjetništvo je tada objavilo da je naložilo provođenje inspekcijskog nadzora zbog devastacije pomorskog dobra. ODO Split priopćio je da je njihova stalna služba u Makarskoj dobila informaciju o devastaciji ispod Šetališta dr. Franje Tuđmana, nakon čega su obavili očevid.

Nakon što je utvrđeno da se duž plaže nasipa zemlja i šljunak, čime se mijenja dosadašnji prirodni izgled i konfiguracija obale, Građevinskoj inspekciji Područnog ureda u Splitu i županijskom Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo te Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Grada Makarske upućeni su dopisi uz sastavljeni zapisnik i fotodokumentaciju mjesta.

Tim su dopisima nadležna tijela pozvana žurno postupati u okviru svojih nadležnosti te izvijestiti o rezultatima svojih postupanja.

Inače, u to vrijeme je zbog devastacije plaže Romana županijski Upravni odjel za turizam i pomorstvo zaprimio više od 60 prijava, a koncesionar je napravio pogrešku jer je započeo gradnju prije nego što je dobio dozvolu kroz ugovor o koncesiji.

Plaža Romana bila je i tema na Gradskom vijeću Makarske pa je tako Ivana Miočević-Franić, vijećnica NLO-a, gradonačelnika Zorana Paunovića podsjetila da se u radove plaže hotela "Romana" krenulo bez ikakvih odobrenja.

Naslijeđeni problem

– Postoji li mogućnost da se gradonačelnik ili dogradonačelnica sastanu s novim investitorom, revidiraju projekt i svedu ga u neke razumne granice kako ne bi upropastili najvrjednije što imamo? – upitala je Miočević-Franić.

image
Vijećnica Ivana Miočević-Franić na licu mjesta
Matko Begović

Kako je kazao gradonačelnik Paunović, svi znamo da je plaža hotela "Romana" vrući krumpir koji je sadašnja vlast naslijedila.

– Za plažu postoji građevinska dozvola, a sve inspekcijske službe koje su izišle na teren nisu našle u ovom dijelu nasipanja nekakve nejasnoće, odnosno nepravilnosti. Mi smo odradili sastanak i s novim investitorom iz "Aminess hotela", u komunikaciji smo sa Županijom, i morat ćemo se naći na još jednom ili dva sastanka i uskoro ćemo s time izići u javnost. Pokušavamo što više zaštititi samu plažu. Građevinska dozvola je izdana kao akt RH i Grad se jednostavno mora ponašati u skladu s time – kazao je Paunović.

Lani se, kako smo i pisali, zbog početka radova na proširenju plaže hotela "Romana" pobunio i Ante Renić, tada županijski vijećnik i potpredsjednik stranke Pametno za Split i Dalmaciju, koji je pozvao župana Blaženka Bobana na oduzimanje koncesije hotelu. Kako je kazivao Renić, nelegalno nasipavanje i uništavanje obale ispred "Romane" dobiva tragičan rasplet.

– Nakon pokretanja nelegalnih radova uslijedile su mnogobrojne prijave stanovnika. Županijska inspekcija izlazi na teren te utvrđuje izvođenje radova u suprotnosti s koncesijom za pomorsko dobro koju investitor ima. Ona regulira samo korištenje plaže, a ne i gradnju. Tada se koncesionaru zaprijetilo oduzimanjem koncesije, ali odjednom, nekim čudom, na površinu izlazi građevinska dozvola koju je izdao Grad Makarska – kazao je Renić, koji je dodao da za građevinsku dozvolu za gradnju na pomorskom dobru mora biti ishođena koncesija za gradnju na pomorskom dobru, a investitor je nema.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Pranje ruku

– Županija, umjesto da reagira i prijavi nelegalno izdavanje građevinske dozvole te pokrene postupak oduzimanja koncesije zbog bezočne devastacije, odjednom pere ruke od svega izjavom: "Nije na nama da ulazimo u legalnost građevinske dozvole." Doznajemo, županijska tijela pripremaju odluku o koncesiji za gradnju kojom će retroaktivno legalizirati nelegalnu građevinsku dozvolu. Tragično, bezobrazno i nelegalno. Ako župan ovo ne zaustavi, nadamo se brzoj reakciji DORH-a i nadležnih službi – kazao je Renić.

Renić je na sjednici Županijske skupštine tražio odgovor od pročelnika Stipe Čogelje zašto se ilegalno gradi na plaži ispred "Romane".

– Prvi smo reagirali i zaustavili daljnje radove. Tri su inspekcije bile na tom području, nema nepravilnosti, ali mi smo zaustavili radove jer koncesionar nema dozvolu za gradnju po koncesiji. Pokrenuto je traženje za novu koncesiju i za tu gradnju, no još uvijek nema uvjeta da bi dokumentaciju za dopunu koncesije stavili pred Skupštinu, koja o tome odlučuje, dok je koncesionar već počeo izvoditi građevinske radove, po pravomoćnoj građevinskoj dozvoli. Ako je ona ispravna, onda koncesionar ima pravo gradnje, a provjeru njezine pravomoćnosti te poništenje dozvole ne radi Županija, već inspekcije Ministarstva uprave – kazao je tada Čogelja.

23. travanj 2024 19:32