StoryEditorOCM

posebni rezervatOvog vikenda održat će se treća po redu ekološka akcija čišćenja podmorja Malostonskog zaljeva

Piše Joško Dadić
14. rujna 2022. - 09:11

U sklopu projekta EKO Malostonski zaljev tijekom ovog vikenda održava se treća po redu dvodnevna ekološka akcija čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područja ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije uz podršku Agencije Plava promocija.

Ekološka akcija čišćenja podmorja održavat će se u subotu, 17. rujna i nedjelju 18. rujna 2022. godine u mjestu uvala Brijesta s početkom u 9.00 sati, a ima za cilj pridonijeti očuvanju bioraznolikosti te ciljanih staništa i vrsta, a posebice onih zaštićenih, radi dugoročnog osiguravanja usluga ekosustava i održivog korištenja zaštićenog područja i područja ekološke mreže Malostonskog zaljeva.

U more će i volonteri

Osim toga, akcija čišćenja podmorja će ukazati na potrebe čišćenja podmorja te potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu, izvoru hrane, ugode i rekreacije, a sve u cilju zaštite, očuvanja, korištenja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko-neretvanske županije.

image

Malostonski zaljev već se više puta čistio

Plava-promocija.com/Slobodna Dalmacija

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovat će pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, a uz ronioce i volontere, u akcijama čišćenja podmorja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari, dok su podršku u provedbi akcije pružili Nemo-Adria, HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.) uz medijske pokrovitelje akcije Morski.hr, SCUBAlife.hr i Gorgonija.com.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. “Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja” FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

Zaštićen kao posebni rezervat

Godine 1983. Malostonski zaljev zaštićen je kao posebni rezervat u moru upravo radi važnosti ovog specifičnog i iznimno vrijednog ekosustava za uzgoj školjkaša – europske plosnate kamenice i dagnje.

Značajni pritisci na bioraznolikost posebnog rezervata u moru Malostonski zaljev i na područje ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev razvidni su utjecajem otpada na, u tom području prisutne, strogo zaštićene vrste, na uzgoj školjkaša, a posljedično i na čovjeka.

Otpad u područje Malostonskog zaljeva dolazi rijekom Neretvom iz susjedne Bosne i Hercegovine, no značajnije količine otpada podrijetla su iz poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve.

Osim toga, značajna količina otpada, pri čemu dominira plastika, odbačena je u more zbog proizvodnje školjkaša (dagnje i kamenice) u Malostonskom zaljevu. Najveći udio otpada u Malostonskom zaljevu čini plastični otpad (pergolari, plastične plutače i odbačeni ribolovni alati (mreže, vrše i sl.).

image

Ronioci Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite RH

plava-promocija.com/Slobodna Dalmacija
20. travanj 2024 09:32