StoryEditorOCM

kraj agonijeNakon što je skoro četiri godine proveo sam na nasukanom brodu, oslobođen je i prebačen kući: Noću je bilo kao u grobu. Razmišljao sam o samoubojstvu

Piše OM
23. travnja 2021. - 14:18

Mohammed Aisha pridružio se svom "prokletom" brodu, MV Aman, 5. svibnja 2017. godine. Danas, nakon što je proveo gotovo četiri godine na brodu nasukanom uz egipatsku obalu, oslobođen je i prebačen kući u Siriji, piše BBC.

Pa kako se osjeća?

"Kako se osjećam? Kao da sam napokon izašao iz zatvora. Napokon ću se pridružiti obitelji. Ponovno ću ih vidjeti."

Počelo je u srpnju 2017. godine, kada je MV Aman zadržan u egipatskoj luci Adabiya. Teretni brod je zadržan jer mu je istekao certifikat sigurnosne opreme i klasifikacije.

To je trebalo biti dovoljno lako riješiti, ali Libanonci nisu uspjeli platiti gorivo, a vlasnici MV Amana u Bahreinu bili su u financijskim poteškoćama.

S egipatskim kapetanom broda na kopnu, lokalni sud proglasio je Mohammeda, glavnog zapovjednika broda, zakonskim skrbnikom MV Amana.

Mohammed, koji je rođen u sirijskoj mediteranskoj luci Tartus, kaže da mu nije rečeno što ta odluka znači, a saznao je tek mjesecima kasnije, jer su ostali članovi posade počeli odlaziti s broda.

Četiri godine promatrao je kako brodovi plove pored, unutar i izvan obližnjeg Sueskog kanala.

Tijekom nedavne blokade koju je izazvao Ever Given, izbrojao je na desetke brodova koji su čekali da se gužva smanji.

Čak je više puta vidio kako njegov brat, kolega pomorac, plovi pored njih. Braća su razgovarala telefonom, ali bili su predaleko čak i da bi mahnuli jedan drugom.

U kolovozu 2018. saznao je da mu je umrla majka, učiteljica zaslužna za njegov izvrsni engleski jezik. To je bila Mohammedova točka "raspada".

"Ozbiljno sam tada razmišljao okončati svoj život", rekao je.

Do kolovoza 2019. Mohammed je bio sam i zarobljen na brodu bez dizela i, shodno tome, bez snage. Bio je zakonski obvezan ostati na brodu i bio je neplaćen, demoraliziran i osjećao se sve lošije.

Rekao je da je brod noću bio poput groba.

"Ne možete ništa vidjeti. Ne možete ništa čuti", rekao je.

- Kao da si u lijesu.

U ožujku 2020. oluja je odnijela Aman sa sidrišta. Brod je plutao 8 kilometara, na kraju se nasukao nekoliko stotina metara od obale.

U to je vrijeme bilo zastrašujuće, ali Mohammed je mislio da je to Božji čin. Sada je mogao plivati ​​na obalu svakih nekoliko dana, kupiti hranu i napuniti telefon.

Koliko god Mohammedova priča bila zapanjujuća, njegovo iskustvo nije jedinstveno. Jer je napuštanje pomoraca u porastu.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada, širom svijeta postoji više od 250 aktivnih slučajeva kada su posade jednostavno prepuštene same sebi. Tijekom 2020. godine zabilježeno je 85 novih slučajeva, što je dvostruko više nego prethodne godine.

Mohammed, rekli su, uopće nije trebao potpisati zapovijed.

Mohamed Arrachedi iz Međunarodne federacije radnika u prometu, koji je u prosincu pokrenuo Mohammedov slučaj, rekao je da bi ovo trebao biti trenutak za razmišljanje svih u brodarskoj industriji.

"Mohammedov mora poslužiti za otvaranje ozbiljne rasprave kako bi se spriječile ove zloupotrebe pomoraca na brodovima", rekao je Arrachedi.

Mohammad je odlučan. Kaže da je dobar u svom poslu i ne želi ništa drugo nego nastaviti tamo gdje je stao, piše BBC.

18. travanj 2024 03:27