StoryEditorOCM

samo 1,1 minutaNajučinkovitija luka za kontejneraše na svijetu je Yokohama, poznato je i tko su ‘prvaci‘ Europe te Sjeverne i Južne Amerike, Afrika zaostaje

Piše OM
7. svibnja 2021. - 08:34

Japanska luka Yokohama proglašena je najučinkovitijim svjetskim objektom za prihvat kontejnera u novoj studiji koju su pokrenule Svjetska banka i podatkovna tvrtka IHS Markit, javlja Splash 247.

Azijske kontejnerske luke najučinkovitije su na svijetu. Prema novom globalnom indeksu performansi kontejnerskih luka (CPPI), dominiraju na prvih 50 mjesta. CPPI je rezultat desetogodišnjih istraživanja, prenosi Pomorac.hr.

Luke su ocjenjivane različitim parametrima čineći poredak učinkovitosti usporedivim širom svijeta prema procjeni i standardizaciji različitih veličina brodova i premještanja kontejnera po pozivu.

CCPI se temelji na ukupnim satima po pozivu definiranim kao proteklo vrijeme između trenutka kada brod stigne u luku do njegovog isplovljavanja nakon što je izvršio razmjenu tereta.

Ključne metrike performansi luke, poput minuta po premještanju spremnika, pokazuju velike razlike u globalnoj učinkovitosti luke, a vrhunskim izvođačima, poput Yokohame, treba prosječno samo 1,1 minuta za utovar ili istovar spremnika u standardnom lučkom pozivu, dok prosjek za ekvivalentna opterećenja u afričkim lukama tri puta više – 3,6 minuta.

image
Yokohama
Shutterstock

Na drugom mjestu nakon Yokohame je luka kralja Saudijske Arabije- Abdullaha. Algeciras je najviše rangirana luka u Europi, Lazaro Cardenas u Latinskoj Americi, a Halifax je najviša rangirana luka u Sjevernoj Americi. Nijedna luka u subsaharskoj Africi ne pojavljuje se u top 50 luka za kontejneraše.

CPPI je namijenjen identificiranju praznog hoda i prilika za poboljšanje koje će koristiti svima. Od dionika brodskih linija preko nacionalnih vlada do potrošača.

"Razvoj visokokvalitetne i učinkovite kontejnerske lučke infrastrukture ključni je doprinos uspješnim strategijama rasta vođenim izvozom kako u zemljama u razvoju, tako i u razvijenim zemljama”, rekao je Martin Humphreys, vodeći ekonomist za promet pri Svjetskoj banci.

“Učinkovite luke također osiguravaju kontinuitet poslovanja i poboljšavaju otpornost pomorskih vrata kao presudnih čvorova u globalnom logističkom sustavu”, prenosi Pomorac.hr.

18. travanj 2024 04:42