StoryEditorOCM

jaki udari vjetraMornari ACI marine Vrboska spasili obitelj s maloljetnim djetetom, zatekli su ih u stanju šoka i pothlađene: ‘Uvjeti za plovidbu bili su zaista nemogući‘

Piše OM
10. kolovoza 2022. - 14:48

Nepovoljni vremenski uvjeti diljem Jadrana kojima smo posljednjih dana svjedočili, u ponedjeljak popodne aktivirali su mornare ACI marine Vrboska koji su pritekli u pomoć pri spašavanju brodice kojoj je otkazao motor pri jakim udarima vjetra.

Mornari ACI marine Vrboska Dinko Damjanić i Mihovil Šišejković u ponedjeljak popodne, nakon zaprimljenog poziva Lučke kapetanije Split, službenim plovilom krenuli su u potragu za brodicom kojoj je uslijed nepovoljnih vremenski uvjeta otkazao motor.

- Nevrijeme u marini nismo osjetili jer je dobro zaštićena. No, marina se počela intenzivno puniti zbog nadolazećeg nevremena pa smo kolega i ja užurbano vezivali brodove kad smo zaprimili poziv s recepcije. Iz Lučke kapetanije Split obavijestili su da se kod Zečeva potapa brod te smo odmah krenuli van, gdje nas je dočekala jaka bura i nevrijeme kod rta Glavice. Na toj smo se točki skoro okrenuli i vratili u marinu jer smo uvidjeli da se i sami nalazimo u velikoj opasnosti, no odlučili smo nastaviti dalje. Ukrcali smo gospođu Janu, njeno maloljetno dijete te gospodina Filipa. Razmišljali smo o nasukavanju na obližnju plažu jer su uvjeti za plovidbu zaista bili nemogući, no ipak smo se vratili u marinu. Inače desetominutna vožnja trajala je punih sat vremena - na događaj se osvrnuo mornar Mihovil Šišejković.

Tročlanu posadu, zajedno s brodicom mornari su uočili ispred uvale Maslinica na sjevernoj strani uvale Vrboska. Tri osobe, među kojima je bilo i jedno maloljetno dijete, zatečene su u stanju šoka i pothlađene.

Njihovu brodicu zbog jakih udara vjetra i valovitog mora ACI-jeva posada nije mogla uzeti u tegalj, već su je ostavili na sidru, dok su neozlijeđeni putnici prebačeni na plovilo ACI marine Vrboska i osjećaju se dobro.

Na brodu je bila gospođa Jana Matošić Goluža koja je nakon prvotnog šoka iskazala zahvalnost ACI-jevim djelatnicima na njihovoj požrtvovnosti i pomoći.

- Prekjučer popodne, rođak Filip Kelava, moje dijete i ja izašli smo na more kod Zečeva, a vidjevši da se diže bura i da valovi pojačavaju, krenuli smo natrag prema obali. Na putu do Basine stao nam je motor, a pomoćni koji smo naknadno montirali nismo mogli upaliti. Usidrili smo se i u pomoć smo pozvali pomorskog kapetana kojeg poznajemo, no on je procijenio da vremenski uvjeti ne dopuštaju isplovljavanje. Nasreću, Lučka kapetanija nazvala je ACI. Nema riječi kojima bih mogla zahvaliti mornarima. Pokazali su spretnost, hrabrost i susretljivost. Strah me pomisliti što bi se dogodilo da nam nisu došli u pomoć. Zahvaljujući njima, skočili smo u ACI-jev gumenjak te se promrzli, goli i bosi sretno vratili u mirnu Vrbosku - rekla je Jana Matošić Goluža.

19. travanj 2024 08:20