StoryEditorOCM

SVE JAČI I JAČIMakarski jedriličari dobili vjetar u leđa: ‘Bura‘ kupila dva nova broda za ‘optimiste‘

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
8. ožujka 2022. - 13:36

Jedriličarski klub "Bura" kupio je dva nova broda klase Optimist, uvezena iz Poljske i vrijedna 66.300 kuna, a sve to u svrhu poboljšanja kvalitete rada s djecom, koje pozivaju da se uključe u njihovu školu jedrenja.

Kako nam je kazao Marijo Mendeš, potpredsjednik JK "Bura", otkada su ponovno pokrenuli Klub 2010., prethodne četiri godine uopće nije radio, a ukupna dugovanja bila su viša od 300 tisuća kuna.

Novoosnovano rukovodstvo kluba, predsjednik Tonći Kurilj i Izvršni odbor u sastavu Zoran Malenović, Prvenko Bušelić, Nikolina Radalj i Marijo Mendeš, uhvatili su se ukoštac s problemima da bi već u prvoj godini, 2011., pokrenuli školu jedrenja.

– Na regate se išlo kamionom "Georada" i kombijem Josipa Krtalića. Novac za startnine i hranu za djecu nemalo puta davali smo iz svog džepa. Odlukom Izvršnog odbora i tadašnje blagonaklonosti uprave Grada Makarska, iznajmili smo prostorije kluba kako bismo osigurali novac za rad, vraćanje dugova i plaću trenera. Upornim radom, snalaženjem i samoodricanjem u prvim godinama uspjeli smo vratiti veći dio duga, da bi već nakon par godina počeli planirati nabavu novih brodova i opreme, što se i ostvarilo. U sljedećem razdoblju uspjeli smo kupiti tri nova Optimista, dva polovna i novi gumenjak s novim motorom.
Organizirali smo brojne regate za djecu, te ponovno pokrenuli Regatu hrvatskih mornara za krstaše. Naš rad nije ostao neprimijećen ni u HJS-u, koji nam daje organizaciju otvorenog prvenstva Hrvatske za olimpijske klase. Nakon tog slijede i brojne druge regate optimista, a vrijedno je spomenuti prošlogodišnju izbornu regatu optimista na kojoj je sudjelovao rekordan broj natjecatelja, njih čak 130. Danas možemo reći da su svi dugovi kluba riješeni – kazuje Mendeš, dodavši da je veliki i dugogodišnji problem bio i trener, ali i taj problem je riješen. Uprava je zaposlila kvalitetnu osobu s trenerskom školom – Nikolu Mihaljevića. Od ove godine Uprava je pojačana mladim snagama Mladenom Kovačevićem i Antom Bilićem.

19. travanj 2024 05:19