StoryEditorOCM

čeka se vađenjeMađarska ‘briga‘ za Jadran završila na dnu: vlasnik brodice nije se brinuo o njoj i nakon što su se madiri osušili, more je prodrlo u unutrašnjost i potopilo je

Piše Ivica Marković
22. lipnja 2022. - 08:04

Nebriga mađarskog državljanina, vlasnika 10-metarske brodice, u kombinaciji s kišom, valovima i osušenim madirima (brodskim rebrima) uzrokovala je potonuće te brodice u uvali Jakišnica, u mjestu Lunu na sjevernoj "punti" otoka Paga.

– Ubrzo bi se trebalo pristupiti akciji vađenja ove brodice, budući da smo rješenje o tome dostavili Gradu Novalji, na čijem se administrativnom teritoriju nalazi podrtina. Oni bi trebali odabrati tvrtku koja će plovilo izvaditi na obalu – rekao nam je Nenad Bugarin, lučki kapetan iz Senja, u čijem je "resoru" i spomenuta otočna uvala.

Brodica inozemnog vlasnika služila je za prijevoz do najviše 12 putnika, a, kako neslužbeno doznajemo, koristili su je ronioci iz Mađarske koji su dolazili uživati u čarima hrvatskog podmorja. Zanimalo nas je prijeti li onečišćenje mora, odnosno izlijevanje dizelskoga goriva iz oštećenog broda.

– Ne prijeti budući da se radi o malim spremnicima koji i ne mogu onečistiti more. Vlasnik brodice nije se brinuo o njoj i nakon što su se madiri osušili, more je prodrlo u unutrašnjost i potopilo brod koji je bio privezan na jednom od vezova u luci Jakišnica.

Vlasniku smo također poslali poruku posredstvom elektroničke pošte i upoznali ga s problemom. Sada je na vlasti u Novalji da izvadi brod, plati tu uslugu i kasnije, pretpostavljam, od vlasnika brodice potražuje povrat potrošenog novca za operaciju vađenja – zaključio je kapetan Bugarin, prvi čovjek jedine kapetanije u Ličko-senjskoj županiji. 

18. travanj 2024 11:42