StoryEditorOCM

projekt KRMAKreće dijeljenje posebnih vreća za odlaganje morskog otpada, dobit će ih svi ribari na koćama

Piše M. I.
25. svibnja 2023. - 09:34

U okviru aktivnosti "Koćarski ribolov i morski otpad", #KRMA, Institut za oceanografiju i ribarstvo dizajnirao je i nabavio vreće za smeće namijenjene isključivo za prikupljanje i odlaganje morskog otpada pasivno ulovljenog u koćarskim mrežama tijekom ribolova.

Takve je vreće planirano podijeliti koćarima diljem hrvatskog dijela Jadrana, a prve su vreće date ribarskom obrtu Orka iz Dubrovnika, u vlasništvu Dinka Cvjetovića, na brodove Orka i Sika. Svakom je brodu podijeljeno 600 takvih vreća, koje sadrže logotipove IOR-a, Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, kao i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te aktivnosti #KRMA.

Zanimljivost ovih vreća je što je na njih tiskan i QR kod koji zainteresirane odvodi na stranicu IOR-a na kojoj se nalaze podaci o svrsi i ciljevima same aktivnosti. Koliko je poznato, ovo je prvi put da su napravljene tako posebno dizajnirane vreće sa informacijama vezane uz ove aktivnosti.

- Kako koćari tijekom redovitog ribolova pridnenom mrežom koćom mogu prikupiti značajne količine morskog otpada nagomilanog na dnu, oni su jedini aktivni dionici koji mogu značajno doprinijeti čišćenju mora od morskog otpada. Ribarski brodovi Orka i Sika mjesečno prikupe oko 700 kg otpada svaki, što godišnje čini zapanjujućih oko 17 tona morskog otpada! - navode iz IOR-a.

image

Vreće za otpad

18. travanj 2024 15:34