StoryEditorOCM

UVALA PELEŠKod Rogoznice uskoro počinje gradnja ribarske luke vrijedne 10 milijuna eura: u planu su i benzinska crpka, hladnjača, parkiralište...

Piše Vedrana Stočić/Šibenski.hr
14. svibnja 2021. - 15:32
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede zajedno s županom šibensko-kninskim Goranom Paukom i rogozničkom načenicom Sandrom Jakelić posjetila je u petak uvalu PelešVedrana Stočić

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede zajedno s županom šibensko-kninskim Goranom Paukom i rogozničkom načenicom Sandrom Jakelić posjetila je u petak uvalu Peleš i najavila skori početak gradnje ribarske luke vrijedne 10 milijuna eura, javlkja Šibenski.hr.

Projekt je to o kojem se govori i na kojem se radi već nekoliko godina, a sama izgradnja odvijat će se u dvije faze.

- Nakada nije u hrvatskoj povijesti nije bilo većih ulaganja u ribarske luke. Za tu namjenu osigurano je čak 359 milijuna kuna, a za Dalmaciju 211 milijuna kuna. Sredstava su osigurana iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo koji skrojen optimalno, 75 posto sredstava dolazi iz EU fondova, a  25 posto novca osigurava resorno ministarstvo. Ova ulaganja lokanu samoupravu ne stoje ništa-rekla je ministrica poljoprivrede marija Vučković.

Ribarska luka Peleš ucrtana je u prostornim planovima Šibensko-kninske županije i Općine Rogoznica. U izradu tehničke dokumentacije sredstva su osigurali  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede te Šibensko-kninske županije.Lučka uprava Šibensko-kninske županije nositelj je projekta i nakon izgradnje pet godina upravljat će lukom.

image
Uvala Peleš

Inače ribarska luka Peleš  je od nacionalne važnosti i njenom izgradnjom ribarski brodovi biti izmješteni iz samog središta Rogoznice koja će dobiti dodatnih 80 metara  operativne obale za komunalne vezove ili jahte.

Ukupna površina morske luke otvorene za javni promet s ribarskim vezovima je 2,5 hektara. Površine kopnenog dijela iznosi 0,5, a morskog 2 hektra. Na kopnenom dijelu luke i dijelu obale, koja se oblikuje za potrebe priveza ribarskih plovila, osigurava se prostor za hladnjaču, benzinsku crpku, izgradnja opskrbne ceste, te pješačkih površina i parkirališta s najmanje 20 parkirnih mjesta.

Planom su propisane maksimalne veličine i visine građevina, pa tako najviša građevina može iznositi maksimalno 10 metara, a najviša površina zemljišta pod građevinom 1000 metara kvadratnih. Na dijelu akvatorija mijenjat će se sadašnja obalna crta, a pored privezišta i gatova, predviđena je i gradnja lukobrana.

18. travanj 2024 15:36