StoryEditorOCM

uspješan zahvatKod Malog Lošinja pronađena glavata želva s udicom u jednjaku: ‘Martin se budi iz anestezije i dolazi k sebi‘

Piše OM
23. travnja 2021. - 13:01

U Centar za oporavak morskih kornjača Aquariuma Pula, u srijedu je pristigla glavata želva s udicom u jednjaku, duljine oklopa 35 cm i 5,4 kg težine, piše Glas otoka.

Kornjaču su pronašli istraživači Instituta “Plavi svijet” iz Velog Lošinja tijekom uobičajenih istraživačkih aktivnosti na moru ispred uvale Sv. Martin, s istočne strane Malog Lošinja.

Kornjača je poslana Centru trajektom i preuzeta je na Brestovi. Nakon obavljenog rendgena smještena je u jedinicu intenzivne njege, u bazen u kojem se postupno podiže temperatura vode.

U četvrtak je veterinarka Centra Danijela Žgomba pregledala kornjaču Martin, kako su je nazvali istraživači “Plavog svijeta”, koja je pokušala izvući udicu i ostatak najlona.

Nažalost, vađenje je bilo bezuspješno jer je udica zapela preduboko u njenom tkivu. U međuvremenu je Martin primio infuziju i antibiotik, a jutros je uz pomoć djelatnika Centra, kako doznaje Glas otoka, transportiran u veterinarsku ambulantu gdje mu je operativnim zahvatom uklonjena udica, i to bez ikakvih komplikacija.

- Martin se trenutno budi iz anestezije i dolazi k sebi u našem Centru. Sigurni smo da će nakon kratkog oporavka početi samostalno jesti i nedugo nakon biti vraćen natrag u more - poručuju iz Centra za Glas otoka.

20. travanj 2024 02:50