StoryEditorOCM

blokirana plažaKamenje nad glavama: opasni odron prijeti na Kašjunima, a vlasnik zemljišta je u Njemačkoj!

Piše PSD.
22. veljače 2021. - 07:24

 Sve one koji su se unazad dva mjeseca zatekli na plaži Kašjuni dočekao je nemili prizor zabrane kretanja većim dijelom uvale zbog opasnosti od odrona, za čiju sanaciju, kako se čini, rok nije predviđen.

Netko će reći da je sve dobro i duralo, što se nije i ranije urušilo, jer da se obala na tom dijelu Marjana proteže ispod klizišta jasno je na prvi pogled, no prelomilo se na privatnom zemljištu odmah iza spomenika poginulom pripadniku HRM-a Josipu Vraniću, a gromade, kako doznajemo, samo pukom srećom na ovom oplakanom mjestu nisu ostavile još koju žrtvu.

- Naš je čuvar svake noći na plaži, tako da smo mi prvi reagirali i nazvali rendžere park-šume, jer kada su se te gromade krenule kotrljati, opasnost za ljudske živote bila je neposredna. Oborine su tih dana bile velike i prijetili su daljnji odroni, a mi smo znali da kao koncesionari nemamo nikakve ovlasti za sanaciju, pa smo nadležne službe upozorili na prijetnju - govori nam Gordana Alajbeg, ispred tvrtke "Dolis", koja uživa županijsku koncesiju na "okupiranom" pomorskom dobru.

Kako navodi, zaštitnu traku upozorenja koju su komunalni redari odmah postavili, ogradivši područje na kojem postoji prijetnja, građani su već nakon nekoliko dana sami uklonili, pa je Javna ustanova za upravljanje Marjanom u suradnji s Gradom na istom mjestu uskoro postavila betonske blokove, da bi s vremenom ovdje osvanula i ograda.

No, njihovi napori nisu dali željene rezultate jer se ispod aktivnog klizišta i dalje kreću prolaznici, po svemu sudeći nesvjesni stvarne opasnosti, koja koncesionara, kako ističe Alajbeg - stavlja u vrlo nezavidnu poziciju. A do kada, pitanje je na koje bi i sama, kaže, voljela dobiti odgovor.

Potražili smo ga u Banovini, gdje smo pokušali doznati i čija je odgovornost za sanaciju, ali i koja je eventualna sankcija na raspolaganju tijelima koja za zadatak imaju nadzor njezina provođenja.

Iz komunalne službe Grada Splitadoznajemo da su, slijedom odrona, na lice mjesta, uz policiju i rendžere izišli i komunalni redari, iako ta lokacija nije u nadležnosti njihova uredovanja.

Policajci su, kako navodi, stavili trake, a tvrtka "Cestar" ogradila je površinu ispod odrona, da bi daljnje postupanje preuzela institucija za upravljanje park-šumom.

- Radi se o odronu koji je pao s privatnog vlasništva na pomorsko dobro, a sve je to na području park-šume. Njihova je služba nadzora promptno reagirala, te prijavila sve na građevinsku inspekciju, gdje postupanje i rješavanje odrona vodi inspektorica Albina Balić, a Služba nadzora Javne ustanove "Marjan" je nakon prijave poslala i požurnicu na postupanje - tvrdi Čuvalo, te dodaje da ima saznanja da je vlasnik privatne parcele s koje se odronio teren, a koji ga ima obavezu sanirati, u Njemačkoj, te ima projekt za izgradnju (adaptaciju) kuće.

No, bez jasno određenih rokova i eventualnih sankcija u slučaju njihova nepoštivanja, u koncesionarskoj tvrtki "Dolis", ionako nesigurnu nadolazeću sezonu očekuju s dodatnom strepnjom.

- Mi smo gotovo pa na dnevnoj bazi u kontaktu s građevinskom inspekcijom i sa Županijom kojoj plaćamo koncesiju, no nitko ne spominje nikakav rok na osnovi kojih bismo mogli planirati pripremu za sezonu. Građevinska bi inspekcija privatnom vlasniku zemljišta trebala odrediti jasan rok, s kojim bismo i mi trebali biti upoznati. Jer ako mi ne možemo obavljati svoju djelatnost, u pitanje dolazi i plaćanje koncesijske naknade. Da ponovno ne spominjem opasnost koja realno prijeti posjetiteljima plaže - navodi Alajbeg, ističući kako bi za mjesec dana trebali započeti radove na uređenju plaže za ljeto, pa "kako Bog da".

16. travanj 2024 21:42