StoryEditorOCM

veterani na mljetu‘Južne uvale uvijek su iznova prepune otpadom, a brana u Solinama na ulazu u jezero ne uspije zadržati sav otpad‘

Piše Sandra Barčot
7. lipnja 2021. - 13:12

Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice predvođena Nevenom Katićem i Robertom Kramarićem, nanovo je zaronila i provela akciju čišćenja podmorja od svih vrsta smeća koje oni neodgovorni jednostno “hitnu” u more. Kao da je Jadransko more velika kanta za otpad...

Ovog puta destinacija je bila podmorje Mljeta, kojeg tradicionalno vikend nakon Dana državnosti “čiste” već petnaest godina.

Cilj ovogodišnje trodnevne ekološke akcija čišćenja podmorja bile su najugroženije uvale Nacionalnog parka Mljet, pa su tijekom tri dana ronjenja očišćena od smeća šira područja uvale Sobra i uvala Lastovska, Blaca, Gonoturska, te Soline unutar nacionalnog parka.

- Južne uvale uvijek su iznova prepune otpadom donesenim morskim strujama, a brana u Solinama na ulazu u jezero ne uspije zadržati sav otpad koji stigne s otvorenog mora pa je neophodno svake godine provoditi ove akcije. Treba od otpada očistiti i gusti tapet zastićene Posidonije – kazuje nam Mario Orlandini, vlasnik ronilačkog centra Aquatica s Mljeta, alfa i omega ronjenja na otoku Mljetu.

Eko-akciju su zajednički proveli djelatnici Ustanove NP Mljet, pa Udruga veterana HRM-a, RK Nautilus i Ronilački centar Aquatica s Mljeta, koji punih 15 godina rade zajedno na očuvanja biserno čistog podmorja Mljeta.

U čišćenju podmorja sudjelovalo je preko 30 ronilaca, uz domaćine koji su zdušno pomagali na kopnu na čelu sa Ivom Sršenom te Željkom Prebislavićem-Presom.

image
UV HRM
26. travanj 2024 08:09