StoryEditorOCM

značajan nalazIznenađenje na tvrđavi sv. Nikole: otkrivena još jedna zagonetka pomorskog čuvara Šibenika

Piše Šibenski.hr
26. svibnja 2023. - 08:29

Iznenađenje na jedinoj šibenskoj tvrđavi u plavom okruženju! Istraživači su u prizemlju sv. Nikole otkopali prostor do sada nepoznate namjene. Značajan je to nalaz na ovome remek djelu maritimne fortifikacijske arhitekture iz 16. stoljeća, koje je pod zaštitom UNESCO-a baš zbog svoje arhitekture i izvorne očuvanosti, piše HRT.

Na tvrđavi su u tijeku arheološka istraživanja. Rezultirala su novim nalazima! Kažu istraživači, itekako vrijednim.

- Ovdje vidimo dvije niše u zidu. Unutar zapune ove prostorije našli smo debeli sloj vapnenog veziva tako da je ona vjerojatno u nekoj fazi gradnje ili pregradnje na tvrđavi služila kao vapnenica, pokazuje dr.sc. Marijana Krmpotić, voditeljica Odjela za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. 

A pod stoljetnim naslagama materijala otkriven je i izvorni, mletački pod tvrđave.

- Originalna razina terena je bila otprilike do ove visine. Znači oko metar i pol. Većinom zatrpana šutom i žbukom, govori Josip Đeka, student arheologije.

No, povijesni građevni otpad bio je riznica nalaza.

- Materijal koji se može datirati znači u vrijeme Mletačke faze tvrđave, od sredine 16. stoljeća i sigurno tijekom cijelog 17. stoljeća. Jedan od interesantnih je ulomak kalupa za lijevanje metaka, rekla je Krmpotić.

Zagonetke pomorskog čuvara Šibenika izazov su za stručnjake.

- Ova istraživanja se provode u sklopu konzervatorsko restauratorskih radova na obnovi tvrđave, a osnovni cilj istraživanja je utvrditi preostali arheološki potencijal tvrđave, istaknuo je dr.sc. Marko Sinobad, Konzervatorski odjel u Šibeniku.

Istraživačka kampanja stoga se nastavlja.Rasvijetliti povijesne činjenice o baštini tvrđave na popisu je prioriteta. I kako bi bile dostupne posjetiteljima. 

Daju otkrića dodatne preporuke obnovi globalno prepoznatljivog obilježja Šibenika.  

- S obzirom na smjernice UNESCO-a, izuzetno je važno očuvati univerzalnu vrijednost tvrđave i njenu autentičnost, naglašava Anamarija Kučan, stručna suradnica za arheologiju i kulturno-povijesnu baštinu u JU Priroda Šibensko-kninske županije.

Baš zato, na Sv. Nikoli zadnju uvijek ima struka!, piše HRT.

 

19. travanj 2024 09:42