StoryEditorOCM

morski vukoviHrvatski branitelji Werner Ilić i Martin Cruickshank preveslali Atlantik! Snažna oluja poremetila im je planove, no Fenix je sretno pristao na Barbadosu

Piše OM
22. travnja 2022. - 18:21

Nakon gotovo tri mjeseca, dvojica hrvatskih branitelja uspjela su u povijesnom pothvatu prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla. Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (55 godina) su na Dan planeta Zemlje uspješno doveslali do Barbadosa nakon ukupno 83 dana provedena na oceanu.

Projektom „Veslom preko Atlantskog oceana“ branitelji su Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz našu, još samo 31 zemlja. Svojom su plovidbom u ekološki potpuno prihvatljivom čamcu Fenix, dvojica dragovoljaca Domovinskog rata ne samo odali počast domovini, već i osvijestili javnost o važnosti zaštite prirodnih resursa, a posebice oceana i mora.

Martin i Werner su umirovljeni časnici Domovinskog rata koji su se zbog obrane hrvatske domovine 90-ih vratili iz inozemstva, a sada su u slavu Hrvatske uspješno završili povijesni pothvat „Veslom preko Atlantika“.

U čamcu za prekooceansku plovidbu i koristeći samo vesla, ova su dvojica branitelja uspjeli preveslati 5500 kilometara nemilosrdnog Atlantskog oceana. Svoj su pothvat u čast i slavu domovine prigodno započeli 15. siječnja 2022., na dan kada je prije 30 godina međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a završili su ga upravo na Dan planeta Zemlje, više od tri mjeseca kasnije.

Dvojica branitelja danima su veslali preko Atlantskog oceana, rutom kojom je prije njih prošla tek nekolicina hrabrih veslača.

Krenuli su sa španjolskih Kanarskih otoka, a plan im je bio doći do Martiniquea u Karipskome moru. Međutim, zbog nepovoljnih prirodnih uvjeta i snažne oluje koja ih je zahvatila na jednome dijelu puta, njihov je čamac Fenix sretno pristao na Barbadosu, a branitelji su tako dokazali da je ljubav prema domovini snažan pokretač za uspjeh u nadljudski zahtjevnom pothvatu.

image

Werner Ilić i Martin Cruckshank

MORH

„Znali smo da neće biti lako, očekivali smo teške uvjete i izniman fizički napor prilikom veslanja, ali u slavu domovine i s vjerom u Boga, ništa nam nije bilo teško. Jedino nismo očekivali da će nam tako snažna oluja potpuno promijeniti rutu putovanja pa smo ponosni i zahvalni što smo uspjeli živi i s neoštećenim čamcem doveslati do Barbadosa. Sretni smo što će od sada i Hrvatska u svijetu biti poznata po uspješnom prelasku Atlantskog oceana samo u čamcu na vesla“, naglasio je branitelj Werner Ilić.

„Imali smo samo jedan drugoga, poniznost prema moćnoj prirodi oko nas i želju da proslavimo svoju voljenu domovinu“, rekao je Martin Cruickshank prilikom povijesnog dolaska na Barbados.

Stigavši na Barbados na Dan planeta Zemlje kojim se obilježava važnost brige o okolišu, branitelji su svjetskoj javnosti potrebu za zaštitom oceana i mora, približili korištenjem ekološki potpuno prihvatljivog čamca na vesla, dodatno opremljenog desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom.

Organizator jedinstvenog projekta u hrvatskoj povijesti koji je osigurao da naša zemlja bude uvrštena na popis onih koje su predanošću svojih posada uspješno preveslale Atlantik je Udruga veterana, vojnika i domoljuba iz Zagreba, a oni naglašavaju da to ne bi bilo moguće bez svesrdne pomoći Ministarstva hrvatskih branitelja te pojedinaca i kompanija koje su ih financijski podržale.

Uz pomoć Martina i Wernera, liga zemalja prekooceanskih veslača je dobila još jednu zemlju članicu, a Hrvatska je još jednom zahvaljujući braniteljima ušla u povijest.

19. travanj 2024 06:42