StoryEditorOCM

Čeka se Ministarstvo‘Kathrin‘ sutra uplovljava u Ploče! Stručnjaci: ‘To mu se ne može zabraniti tek tako...‘

Piše JADRAN KAPOR, STANISLAV SOLDO/Dubrovački.hr
4. listopada 2024. - 08:30

Njemački brod za prijevoz teških tereta "Kathrin" već danima luta južnim Jadranom, na rubu hrvatskog teritorijalnog mora.

Iako se na internetskim stranicama koje radarski nadziru pomorski promet i dalje navodi da mu je odredište crnogorski Bar, naši izvori iz Crne Gore bili su izričiti u tvrdnji da u tu luku neće uploviti, nego da ide prema Pločama, te da će tamo iskrcati svoj teret.

Dok ovo pišemo, brod brzinom od osam čvorova i s južnim vjetrom i valovima koji mu udaraju u desni bok plovi prema hrvatskoj obali. Tom je rutom od srijede ujutro prošao dvaput, iz smjera jugoistoka prema sjeverozapadu i obratno, dolazeći gotovo do granice hrvatskog teritorijalnog mora, ali u njega nije uplovljavao.

Ako zadrži sadašnji kurs, očekuje se da će proći uz južnu puntu Korčule, pa onda kanalom između Orebića i grada Korčule i dalje južnim rubom Pelješca nastaviti prema Pločama. To je u odnosu na sadašnju poziciju najbrži, najbliži, ali možda ne baš i najsigurniji put.

U Pločama vlada zavjet šutnje. Kažu, za sve informacije isključivo je zaduženo Ministarstvo mora i (državna) Lučka uprava Ploče. Pa ako je ta lučka ustanova nadležna za donošenje odluke i informiranje, prilično je jasno da brod neće uploviti u - recimo Šibenik.

Nesretni zbog novinarskih pitanja kažu i da transport eksploziva kroz luku uz ušće Neretve nije ništa neobično, s tim da se obično odvija u suprotnom smjeru - iz Bosne i Hercegovine, preko Ploča u arapske luke. Doznajemo i da "Kathrin" prevozi eksploziv za Izrael, ali i za neke srednjoeuropske zemlje.

Od Službe za odnose s javnošću Luke Ploče dobili smo ovo priopćenje:
"Luka Ploče d.d. trenutno nema potvrdu o tome hoće li spomenuti brod pristati u Pločama. Naša je obaveza kao lučki operater pružati lučke usluge u skladu s važećim zakonima i propisima Republike Hrvatske, što činimo uz poštivanje svih sigurnosnih i pravnih standarda te procedura."

Njemački brod je još krajem srpnja isplovio iz Vijetnama, a prije Jadrana se krajem rujna nakratko zaustavio na sidrištu uz obalu Malte. Globalna organizacija "Amnesty International" tvrdi da se na brodu "Kathrin", izgrađenom prije 13 godina u kineskom Šangaju, nalazi teret eksploziva za Izrael, ne spominjući potencijalne europske kupce.

image

Ploče

Jakov Prkić/Cropix

Moguće odredište broda na kojem se, kako ističu iz "Amnesty Internationala" nalazi "60 kontejnera TNT-a i osam kontejnera eksploziva hexogen" su i naše Ploče. U nacionalnom sustavu Cimis koji vodi Ministarstvo prometa, a u kojem su precizno navedeni svi dolasci i odlasci brodova iz hrvatskih luka, jasno je navedeno da će "Kathrin" akoštati pločanski porat u petak 4. listopada oko 8 sati.

image

Pogled na naciuonalni sustav i najavljeni termin uplovljavanja ‘Kathrin‘ Ploče 

MINISTARSTVO PROMETA

Stručnjaci za pomorsko pravo s kojima smo razgovarali kažu da se formalno-pravno gledano ne može zabraniti uplovljavanje broda s takvim teretom. Da bi primjerice tvrtka "Luka Ploče" kao koncesionar posegnula za takvom drastičnom odlukom, ne može se voditi političkim motivima već mora imati određene odluke po posebnim propisima, odnosno odluke tijela Europske unije ako su u pitanju brod ili teret koji je pod međunarodnim sankcijama.

I tek tada bi se moglo zabraniti uplovljavanje nekog broda pa tako i "Kathrin" koji je, ponovimo, u vlasništvu kompanije "Boehe Schiffahrt" iz (istočno)njemačkoga lučkoga grada Lübeck i plovi pod portugalskom zastavom.

Podsjetimo, "Amnesty International" i država Namibija, koja nije dopustila uplovljavanje u svoju najveću luku Walvis Bay, upozorili su da brod prevozi eksploziv za Izrael, pozivajući sve države koje se nalaze na njegovoj plovnoj ruti da mu zabrane pristanak u luke.

04. listopad 2024 08:38